Investiţiile s-au prăbuşit la jumătate, trăiască alde PSD!

Share

Investiţiile în primele şase luni ale anului au scăzut aproape la jumătate faţă de perioada similara a anului 2016,. Sunt date oficiale furnizate de Ministerul de Finanţe.

Liviu Dragnea se ceartă cu propriul său program de guvernare

Efectele se văd şi în piaţă, unde tot mai multe firme reclamă lipsa marilor lucrări de infrastructură. Cheltuielile cu investiţiile au fost sacrificate, potrivit cifrelor oficiale, in detrimentul cheltuielilor cu salariile şi cu asistenţa socială.

Ibvestiţiile Guvernului Grindeanu au fost de 6 miliarde de lei

În prima jumătate a acestui an, sub guvernul PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, a fost sevraj bugetar. Cheltuielile pentru investiții au fost de 6 miliarde lei (0,7% din PIB). Ele includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe.

Spre comparaţie, anul trecut investiţiile au fost de 11 miliarde de lei (1,5% din PIB). Este pentru prima oară în ultimii cinci ani când diferenţele de la an la an sunt atât de mari la cheltuielile de investiţii. În aceeaşi perioadă, deficitul bugetar a crescut de la 3,9 miliarde de lei în 2016 la 6,3 miliarde de lei.

Investiţiile de stat, esenţiale pentru pornirea motorului Economiei

Ca să înţelegem mai bine care este treaba cu investiţiile de stat, să explicăm câteva lucruri. Principala armă pentru a însănătoşi Economia pe care o are statul este aceasta. Statul investeşte, bani irigă mediul privat prin contracte şi încep să circule în Economie.

Aşa a procedat Cabinetul Boc în anii 2010 – 2012. Efectul s-a văzut în debutul anului 2012, când România era dată de exemplu în UE pentru creştere economică sănătoasă. E drept, mică, dar sănătoasă. Bazată pe investiţii.

Mecanismul funcţionează întotdeauna. Şi, slavă Domnului, statul român are ce investi. De exemplu, sunt cofinanţările pentru atragerea de fonduri europene, ce reprezintă o investiţie majoră. Apoi, este vorba despre lucrări publice majore, precum autostrăzile.

Investiţiile şi deficitul bugetar

Unul dintre motivele pentru care au fost stopate investiţiile este un calcul meschin alde PSD. Responsabilii celor două partide au ştiu de la începutul anului că aruncarea banilor de la buget pe pomeni va duce la deficit.

Investiţiile, făcute în atari condiţii, duc la deficit bugetar. Aşadar, au fost stopate cu bună-ştiinţă. Nu numai atât: şi anul trecut Cabinetul Cioloş a fost obligat de alocările bugetare stabilite de PSD prin Legea bugetului să facă investiţii mici. Şi totuşi a făcut. Anul acesta, a urmat sevrajul actual.

Îngheţare

Cifrele oficiale făcute publice astăzi confirmaă o realitate economică reclamată de actorii economici în ultimele luni. Guvernul a îngheţat practic marile proiecte de infrastructură (rutieraă, feroviară, Energie, sportive etc).

Tot mai multe companii de construcţii, atât româneşti, cât şi străine, îşi văd planurile de afaceri afectate de tergiversarea lucrărilor deja amâmate sau de întârzierea licitării unor noi proiecte.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PMP) a criticat şi el, într-un comunicat citat de HotNews, scăderea dramatică a investiţiilor: ”

Veniturile la buget au crescut cu 8,8 miliarde de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu toate acestea deficitul bugetar aproape s-a dublat, de la 3,9 miliarde de lei, la 6,3 miliarde de lei.

Bani risipiţi pe cheltuieli iresponsabile, nesustenabile economic, în timp ce cheltuielile cu investiţiile, adică cele care contribuie la crearea de locuri de muncă şi la întărirea economiei pe termen lung, s-au redus la aproape jumătate în primele şase luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 11 miliarde lei la 6 miliarde de lei.

Share