Institutul Geologic: Cianurarea, din start exclusă

Share
Vrei o gaută de-asta toxică în Apuseni, ori să mergi în concediu la Roşia Montană?
Vrei o gaută de-asta toxică în Apuseni, ori să mergi în concediu la Roşia Montană?

Cu USL strânsă în cleştele luării rapide a unei decizii în privinţa aprobării sau respingerii Proiectului RMGC pentru Roşia Montană, incompetenţa şi lipsa de identitate între interesele românilor şi cele ale acestei coaliţii ies la iveală.

În acest timp, Institutul Geologic al României a scris Comisiei parlamentare speciale care este responsabişă cu analizarea proiectului minier. În general, aceste comisii lucrează din două în 14 zile şi dau rezultatul după un an, mai mulţi sau la Sfântul Aşteaptă.

Ştim cât a durat să apară raportul comisiei ce a anchetat cele petrecute la Revoluţie, iar atunci ţărănistul Valentin Gabrielescu a avut un punct diferit de vedere de cel al majorităţii useliste feseniste.

Dar acum această comisie lucrează sub o presiune teribilă. Institutul Geologic al Romaniei (IGR) e responsabil cu întocmirea hărților geologice. Instituția afirmă că cianurarea integrală a minereului, propusa de RMGC, e din start exclusă ca soluție tehnică.

Principalul motiv: prin această metodă, s-ar pierde cantităţi importante de metale rare, precum stibiul, germaniul, tantalul, considerate materii prime critice, conform definitiei europene.

Alt argument: biodegradabilitatea șlamului de cianurare e estimată la 120 de ani, în condițiile climei din zonă, în timp ce șlamurile de flotație se distrug în doar șase luni. Iată că Traian Băsescu a aberat într-adevăr, atunci când a afirmat că cianurile astea sunt nişte găzişoare temătoare, care sunt distruse de ultraviolete.

Geologii afirmă că iazul de decantare ce ar trebui amplasat în Valea Cornei este uriaş, iar zona nu îl poate asimila, pentru că studiile pe care se bazează RMGC nu arată contextul geologic real:

În opinia noastră, bazinul Văii Corna nu permite stocarea unei asemenea cantităţi de şlam cianurat fără riscuri serioase de mediu

Bazinul de decantare format ar genera “imense probleme de control post-mining”, din cauza permeabilității mari a versantului stâng, dar și din cauza gradului intens de fisurare.

Actualele probleme de mediu de la Roșia Montană, legate exclusiv de poluarea cu metale grele, nu se pot compara cu cele induse potențial de o asemenea cantitate de pulberi cianurate

Cianurarea propus[ de RMGC permite exclusiv obinerea aurului şi argintului, nu şi valorificarea celorlalte multe metale preţioase, pe care compania pur si simplu le ignoră:

Concentratele de flotaţie obţinute pe minereuri din Cariera Cetate în perioada de exploatare a acesteia, dar mai ales concentratul de sulfuri, erau notabil de bogate în Te, Ge, Sb, Se şi As, care se pot recupera în contextul tehnologilor actuale cu randamente foarte bune.

Conform calculelor noastre, bazate pe analizele comunicate de RMGC, au fost ignorate ca rezerve potenţiale 161 de tone de Te, 49 de tone de Ge, 127 de tone de Se, 116 tone de Ta, 777 de tone de Tl, 1.220 de tone de Sb, 29.763 de tone de Zn şi până la 129 de milioane de tone de feldspat potasic

Orice Legislativ responsabil ar trebui să respingă un proiect de genul celui propus de RMGC. Dar noi știm că acesta este un Parlament iresponsabil, pentru că este format dintr-o majoritate iresponsabilă. Deci avem o situație explozivă şi ne aşteaptă un final de an complicat.

Share