home POLITICA, Rep. MOLDOVA Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie de CCRM

Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie de CCRM

Share

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCRM) a decis vineri suspendarea temporară a preşedintelui prorus Igor Dodon. Aceasta în urma unei sesizări depuse de Guvern privind refuzul lui Dodon de a semna decretul de numire a ministrului Apărării.

Igor Dodon, la Moscova: Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut…

CCRM a constatat că există circumstanţe care justifică instituirea acestei situaţii. Eugen Sturza urma să fie numit în funcţia de ministru al Apărării. Decretul urmează să fie semnat de către premierul Pavel Filip sau de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Igor Dodon şi-a încălcat grav obligaţiile

Curtea a decis că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire în funcţia de ministru al Apărării pentru Eugen Sturza “constituie o încălcare gravă a obligaţiilor şi a jurământului depus la învestirea în funcţie”.

În exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular şi va emite decretele refuzate anterior.

Ce spune Constituţia despre măscăriciul Igor Dodon

În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui.

, potrivit hotărârii Curţii.

Igor Dodon a cerut, prin intermediul reprezentantului său Maxim Lebedinschi, recuzarea judecătorilor CCRM. Aceasta la examinarea sesizării guvernului privind declanşarea interimatului funcţiei de preşedinte al republicii. Demersul a fost respins.

Nu se suspendă şi mandatul lui Igor Dodon

Declanşarea procedurii de constatare a interimatului nu suspendă mandatul lui Igor Dodon. Este declaraţia preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

CCRM trebuie să constate că există circumstanţe şi e justificată declararea interimatului funcţiei. Aceasta urmează să fie exercitată ori de speaker, ori de prim-ministru. Ea se referă doar la semnarea decretului privind numirea ministrului Apărării şi l depunerea jurământului. Nu se referă la alte cazuri. Nu se referă la zi, oră, o perioadă de timp sau mandatul general al preşedintelui Dodon.

Postari Similare
Generalul-locotenent Florian Coldea a fost pus la dipoziţia directorului SRI. O comisie specială de verificare
Primarul general Sorin Oprescu, arestat preventiv 30 de zile, a fost suspendat din funcţie. Întrebarea
~Negoita, politicianul gigolo~Curentul se solidarizeaza cu Parvoiu~ce pregateste elevilor Ministerul Educatiei din toamna~Oprescu, licitatie pentru
Igor Dodon a atacat statalitatea României, în timpul unei conferinţe comune de presă cu Vladimir
Igor Dodon a fost învestit preşedinte al Republicii Moldova. În aceeaşi zi, vicepremierului rus Dmitri
Republica Moldova şi Federaţia Rusă au încheiat la Moscova un protocol de colaborare economică. Documentul
Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a plecat în această duminică într-o vizită neoficială
Vot măsluit în Rep. Moldova. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar deține probe, care
Transnistria se declară contra planurilor lui Igor Dodon, de federalizare a Republicii Moldova. Evgheni Şevciuk
Igor Dodon a anunţat luni, la un post de televiziune din Rusia, că va propune
Share