Greşelile ARD 3. Eşichierul independent alternativ de presă

Share

Oricâţi confraţi mă vor critica, o voi afirma aici: cel puţin din anul 2007, pe valul de simpatie încă existent la adresa PDL şi în special a lui Băsescu în lumea jurnaliştilor, centrul-dreapta ar fi trebuit să vină în întâmpinare, mizând pe formarea unui eşichier de presă alternativă independent.

Nu mă refer la o replică aservită PDL la oficine de tip Antena 3 sau RTV, ori Realitatea TV, ci la organe de presă realmente independente şi echidistante, finanţate pe baza unor granturi acordate public, la vedere, manifest, pe sistemul finanţărilor date de fundaţiile mari americane, precum Carnegie, Rockefeller sau Ford, din surse exclusiv private, vizibile public, consultabile de către oricine.

În primul rând, impactul în rândul românilor ar fi fost covârşitor. Oricât ar fi lătrat Antenele lui Voiculescu, făcându-şi meseria fără cusur presa independentă alternativă, neticăloşită, ar fi avantajat organic forţele mai democratice, partidele mai dedicate progresului, oamenii politici mai curaţi. Dar, vorba unui confrate şi prieten: ai cu cine să faci un astfel de proiect în România?

• citeşte şi: Greşelile ARD 1. Lenţi şi temători

Aproape inutil să spun că nu se punea problema ca finanţatorul să controleze cine câştiga un grant. Asemeni, nu puteau exista condiţii de militantism politic la aceste organe de presă. Ele ar fi descalificat din start o astfel de iniţiativă. Dar pentru aceasta ar fi trebuit să fim nemţi.

• citeşte şi: Greşelile ARD 2. Candidaţi dalmaţieni şi iluştri anonimi

Afirm acest lucru pentru că una dintre bătăliile pe care a pierdut PDL – ARD este cea mediatică. Apariţia redutei partizane B1 TV nu a făcut decât să micşoreze scorul înfrângerii media, care altfel ar fi fost şi mai dramatică.

• citeşte şi: Greşelile ARD 4. Mitraliera şi linguriţa cu cianură USL

Dacă în presa scrisă, cum-necum, avem informaţie aproape obiectivă – cu metehnele tipice, precum presa copy-paste după singura agenţie de presă, Mediafax, în schimb la televiziunile de ştiri am avut un dramatic scor 1-2-2, astfel: B1 TV, anti-USL; Digi24 HD şi Realitatea TV balansat, când pro-ARD, când pro-USL – cu telespectatori învăţaţi însă oricum să citească totul în cheie anti-Băsescu şi anti-ARD; RTV şi în primul rând Antena 3 anti- Băsescu şi ARD. (Aproape) Patru la unu!

Scorul acesta dramatic trebuia să fie cumva contracarat. Omul care nu e de meserie, stresat să nu fie dat afară de patron, cu familie şi copii de hrănit, nu alocă timp pentru a discerne între adevăr şi minciună, chiar dacă este un intelectual. Scorul actual electoral se reflectă clar în acest scor de 1-2-2 al televiziunilor de ştiri naţionale.

Din patru alegători care au mers la vot, unul a avut posibilitatea să fie informat altfel decât de către vuvuzelele USL, iar atunci i s-a oferit inversul, negativul pozei pe care o cunoştea, ceea ce iar nu e bine. Presa polarizată politic este dinamită socială. Ura generalizată actuală anti-Băsescu şi reacţia la aceasta – ura contra “uslamiştilor” sunt efecte negative ale acestei prese polarizate.

Scorul dramatic de (aproape) patru la unu în lupta televiziunilor de ştiri a avut un rol în faptul că 16% din electori au votat ARD, restul de până la 30% s-au irosit pe fantoşa PPDD, 5% au fost minoritarii maghiari, iar restul voturilor s-a dus la USL. Cine se uită la televizor nu înţelege că în majoritatea timpului urmăreşte un show, nu o redare acurată a realităţii.

(Din calcule excludem ipoteza falsificării votului, care ni se pare foarte plauzibilă, dar se pare că PDL & Traian Băsescu au decis de data aceasta să îngroape securea războiului.)

Mi s-a spus de mai multe ori când am prefigurat posibilitatea ca PDL/ARD să creeze un eşichier independent de presă alternativă, că sunt un visător. Nici vorbă. Ba, din contră, să prefigurăm viitorul puţin: USL guvernează, să zicem, şase luni.

Bump-ul de criză care se va abate peste întreaga lume va lichida ultimele rezerve din care USL a dat pomeni electorale şi va încerca să dea şi postelectorale, aşa cum a făcut PSD sub pantoful fin al lui Adrian Năstase, de ne transformaserăm într-o ţară de asistaţi social.

Să presupunem că, odată ce vistieria ţării se goleşte, coaliţia de guvernare se rupe şi se formează un alt guvern, după ample manifestaţii de protest (exact ale celor care au votat acum USL). Credeţi că la alegeri, când vor avea ele loc, electorii se vor reorienta spre centru-dreapta? Spre Dreapta Curată? Spre Smart Right? Nici vorbă!

Sloganul “toţi sunt la fel” va face ravagii, pentru că USL va da vina în continuare pe Băsescu şi PDL pe cele oficine, iar pe străzi vor umbla condiţionaţi prin telepsihoză, convinşi ferm că “Chiorul” trebuie să plece.

Se va ajunge exact în situaţia din Grecia – unde partidele main-stream Neia Democraţia şi PASOK au scăzut mult în cotă electorală, iar upstream-erii şi lowstream-eriiacestor partide au fugit spre extrema dreaptă (Golden Down) şi extrema stângă (Syryza). Noi fantome vor bântui viaţa politică românească. Ne dorim acest lucru?

Main-stream-ul va fi obligat fie să se coalizeze cu extremiştii mai puţin periculoşi – orice am înţelege prin asta, ori să aleagă o nouă soluţie imorală. Ne dorim astfel de derapaje în viitor? Nici o problemă, lăsaţi electoratul să înţeleagă în continuare că toţi politicienii sunt o apă şi-un pământ şi exact aşa vor sta lucrurile.

Alternativa ar fi să încercăm să-i facem pe unii politicieni din opoziţie – mai ales acum, când sunt predispuşi să stea de vorbă şi probabil că devin mai abordabili, populari şi prietenoşi, să înţeleagă ce este presa şi cum funcţionează ea, pentru a pricepe că au nevoie de presă. Pentru că până acum au dat în presă toţi ca la fasole, chiar dacă unii mai subtil şi alţii de-a dreptul.

(va urma)

Share