home POLITICA, Rep. MOLDOVA Ghimpu: Sunt roman. Rusia sa se retraga din Transnistria (Ziua Veche)

Ghimpu: Sunt roman. Rusia sa se retraga din Transnistria (Ziua Veche)

Share

Presedintele Moldovei, Mihai Ghimpu, a declarat ca Rusia continua politica sovietica. El a vorbit despre solutionarea problemei transnistriene, despre relatiile dintre Moldova si Rusia, dar si cele dintre Romania si Republica Moldova intr-un interviu acordat publicatiei Kommersant.

In aceasta saptamana, liderii statelor CSI vor participa la un summit neoficial in capitala rusa, urmand ca unii dintre ei sa ramana la Moscova, pentru a participa la parada de Ziua Victoriei. Mihai Ghimpu, insa, va parasi capitala Rusiei imediat dupa summit.

Pornind de la “scandalul” prin care presedintele Moldovei a refuzat sa participe la parada de 9 mai de la Moscova, Mihai Ghimpu a tinut sa precizeze ca a refuzat invitatia Kremlinului nu doar din motive economice, ci si din cauza ca invitatia a venit tarziu. El a mentionat ca autoritatile statului au primit invitatia la timp, insa doar pentru delegatia oficiala.

Autoritatile ruse i-au chemat pe cei 70 de soldati la parada anuntand doar ministerul Apararii, ceea ce l-a nemultumit pe presedinte. “Cred ca astfel de decizii ar trebui luate de conducerea statului si nu de ministere”, a afirmat presedintele Ghimpu, intr-un interviu acordat ziarului Kommersant.

Au existat frati care au luptat in armate diferite: unul pentru armata sovietica si altul pentru cea romana

Presedintele Moldovei a spus ca va sarbatori ziua de 9 mai in Moldova, alaturi de veterani. El a declarat ca nu pune la indoiala victoria sovieticilor asupra fascismului si ca “toti sunt multumiti ca a cazut un regim”, insa “a fost rau” ceea ce a urmat.

“Dupa un regim, ni s-a impus un altul, de catre armata sovietica, regimul comunist, care a adus foametea si deportarile in masa”, a amintit presedintele. El a marturisit ca nu mai are importanta pentru ce armata au luptat cetatenii moldoveni: pentru cea sovietica sau pentru cea romana, pentru ca Moldova nu exista ca stat pe atunci si nu putea decat sa respecte ordinele.

“S-a intamplat si ca un frate sa fie intr-o armata, iar celalat, in alta. Noi ii vom decora pe toti […] caci, intr-un final, toti au ajuns la Berlin, pentru ca armata romana a trecut de partea sovieticilor”, a precizat Mihai Ghimpu.

Transnistria – problema aceasta se “solutioneaza” deja de 20 de ani!

Presedintele Mihai Ghimpu a declarat ca solutionarea problemei legate de Transnistria va avea loc doar dupa ce Rusia isi va retrage armata din acel teritoriu, va inceta sa-l sustina pe Smirnov si va lua armele pe care i le-a dat armatei transnistriene.

FOTOINFO: Harta raptului facut de sovietici in estul Romaniei. ~Click pentru a mari imaginea~ Cu portocaliu este Republica Moldova. Cu galben e Ucraina. La sud de Moldova sunt cele trei judete rupte din regiunea istorica romaneasca aflata intre Prut si Nistru: Cahul, Bolgrad si Ismail, date de Kremlin Ucrainei.

Teritoriul dungat este enclava ilegitima Transnistria, condusa de Smirnov, acest Bagapsh vestic al rusilor, pus in coasta Romaniei pe post de instrument de presiune, care in acest timp se ocupa cu contrabanda de stat.

Metoda a fost folosita de rusi peste tot in imperiul lor ilegitim, cum sunt cazurile Abhaziei si Osetiei de Nord si Sud, folosite ca instrumente de presiune contra Georgiei.

La fel stau lucrurile cu enclava Nagorno / Karabagh si cu multe alte astfel de enclave. Cea mai vestica este enclava Kaliningrad, care la origine era zona libera economica germana si se numea Konigsberg, capitala Prusiei, unde au fost incoronati din Evul Mediu toti regii Prusiei.

Pozitionarea sa strategica face din Bender (numit si Tiraspol) nod de cale ferata, rascruce de magistrale de gaz si electricitate. La acest teritoriu se refera Ghimpu, omul care ii infrunta la greu pe rusi. Respecte, domnule roman Mihai Ghimpu!

De asemenea, presedintele Moldovei a spus ca nu ia in calcul “dezlipirea” Transnistriei de la Moldova, chiar daca asta ar insemna sa se integreze mai repede in Uniunea Europeana. “Transnistria este teritoriul nostru. Acolo locuiesc cetatenii nostri si noi trebuie sa ducem la capat solutionarea acestei probleme”, a adaugat presedintele Ghimpu.

Intrebat daca nu ar fi fost mai simplu sa mearga la parada pentru a discuta cu presedintele rus Medvedev despre aceasta problema, Mihai Ghimpu a spus ca nu vor exista intalniri bilaterale in aceasta perioada si ca, oricum, asemenea convorbiri nu ar avea rezultat.

“Aceasta problema se discuta deja de 20 de ani!”, a adaugat presedintele moldovean… citeste tot aici

Citeşte şi
Transnistria se declară contra planurilor lui Igor Dodon, de federalizare a Republicii Moldova. Evgheni Şevciuk
Chişinăul, la o aruncătură de băţ de Comrat. Mai la nord, Bălţi: puternica comunitate rusofonă
Vova şi-a pierdut controlul şi acţionează. E dezlânţuit. Credem că va acţiona după un model
Cazul România Niciodată în istoria lor românii nu au dus prin propria lor voinţă un
Băsescu a dat un semnal puternic, vorbind despre unirea de la 1918, dar şi replicându-i
Cum se explica oare faptul ca aceiasi oameni sunt foarte eficienti in a destructura statul
Din această afacere, în 2013 am putea ieşi fortificaţi. Depinde de noi să o facem.
~Basescu: Romania devine tinta prioritara de atac; Solutie Rosia Montana - referendum local~numire politica la
~Ponta l-a facut fluturas pe Vanghelie~revine ipoteza crimei in dosarul Madalinei~Rusia vrea Transnistria pentru eternitate~soarta
Basescu se face vinovat ca, inainte sa expuna public un asemenea punct de vedere hipnotizant,
Share