home POLITICA Gabriela Firea: Un milion de manifestanţi pe 10 august este prea mult!

Gabriela Firea: Un milion de manifestanţi pe 10 august este prea mult!

Share

Gabriela Firea explică de ce nu a avizat faavorabil Primăria Capitalei mitingul de un milion de manifestanţi. Ea spune că numărul de protestatari este prea mare.

Explicaţia este insolită. Ea demonstrează teama PSD că va fi alungat de la butoane, fie şi pe timpul verii (când nu prea ai ce alunga), cu forţa. Iniţial, explicaţia Primăriei a fost că se vor produce violenţe. Asta spune totul.

Gabriela Firea, consternant

O zi mai târziu, Gabriela Firea explică, consternant:

… milion de participanți, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală…

O întrebare care s-ar putea pune ar fi: apare undeva în lege că organizatorii unor proteste şi mitinguri trebuie să anunţe o cifră maximă de protestatari? Aproape inutil să spunem că nu.

Gabriela Firea şi al 500.001-lea manifestant

Apoi, Gabriela Firea negociază cu FADERE:

În situația în care organizatorul își va reconsidera solicitarea inițială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților, Comisia își va reevalua punctul de vedere și nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestația.

Iarăşi, logic este să ne întrebăm: ce face FADERE, ca organizator, pe 10 august? Dacă promite că va aduce, să zicem, 500.000 de manifestanţi, la al 500.001-lea îi va refuza acestuia participarea la protest?

Gabriela Firea şi mitingul PSD din 9 iunie

Obişnuită să mintă cum respiră, Gabriela Firea otrăveşte apoi realitatea:

Pentru comparație, la mitingul organizat de PSD în data de 9 iunie 2018, despre care s-a vorbit în acest context, în spațiul public, numărul de participanți declarați de organizatori în Piața Victoriei a fost de 250.000, iar în momentul de vârf al evenimentului s-au înregistrat un număr de 380.000 – 400.000 de persoane, care ocupau în întregime Piața Victoriei, precum și străzile adiacente.

Urmează o demonstraţie, conform căreia iniţial PSD a vrut să aducă un milion de oameni, dar Primăria nu a aprobat şi au micşorat numărul. Este o perturbare gravă a realităţii. PSD nu a adus nici un milion, nici 400.000 de persoane, cu probabil maximum 120.000 – 130.000 de persoane.

Acesta e cuvântul potrivit, persoane, nu manifestanţi. Atâţia intră în Piaţa Victoriei. Mai curând în februarie 2017, când în toată ţara au ieşit cam 600.000 de manifestanţi, în Bucureşti se poate să fi fost aproape 200.000. Dar ei invadaaseră deja arterele adiacente la sute de metri distanţă de intersectarea cu Piaţa Victoriei.

Un dop care va face poc

Am explicat pe scurt ieri ce cred eu despre decizia Primăriei Capitalei:

Apoi, aşa cum am mai spus: există şi un alt rol cu protestele acestea – descarcă energiile latente. Ca la concertele rock. Unii cântă pe scenă, auditoriul cântă cu ei, apoi pleacă fericit acasă. Saţiu.

Dacă energiile latente nu se descarcă, ele se adună, se tot adună, până când explodează. O chestiune de psihologie socială. Există un anumit moment din care orice, un eveniment punctual, un accident nefericit, o altercaţie, absolut orice poate declanşa scandalul.

Vezi Momentul Colectiv.

Puţină istorie

Serviciile secrete sovietice au înţeles că în 1989 România se îndrepta spre o explozie socială, spre o revoluţie anticomunistă care i-ar rade pe comunişti complet.

Jurnalistul maghiar Victor Sebestyen spune că ei estimaseră că, prin februarie 1990, ar fi izbucnit o revoluţie necontrolabilă şi atunci “au fâsâit-o” în decembrie 1989, ca să o controleze şi să o confişte.

Ei bine, acum liderii PSD, contaminaţi de teama care îl stăpâneşte pe Livache, puneţi dopul. Mare eroare. Când o să lovească PSD, va fi un tsunami. Şi ca să fie foarte clar: nu este nevoie să fie aprobat de Primărie un miting, am mai explicat asta:

Citeşte şi
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ca la protestele împotriva OUG 7 sunt ”oameni
Grevă generală pe 15 martie? Asociația Oradea Civică a preluat inițiativa suceveanului Ștefan Mandachi, constructorul
Deputatul PSD Cătălin Mitralieră Rădulescu vine cu o nouă propunere insolită: organizarea unui miting de
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că respectă dreptul oricărui cetăţean de a protesta, însă
Marius Manole anunţă că unii actori de la Teatrul Naţional se solidarizează cu magistrații şi
Magistraţii protestatari refuză să negocieze ceva cu Viorica Dăncilă şi spun că mai întâi Guvernul
Doi protestatari, un protestatar îmbrăcat în jandarm și altul purtând o mască pe față, au
Filosoful Mihai Şora anunţă că va participa la protestul anunţat duminică seara, în Piaţa Victoriei,
Un protest masiv se anunţă pentru vineri seară, la ora 17.00, la Piaţa Victoriei, pentru
Azi, urmează un nou val de proteste faţă de ordonanţă prin care Tudorel Toader doreşte
Share