home ECONOMIE Fondul Suveran de Prăduire a României sub atac asimetric

Fondul Suveran de Prăduire a României sub atac asimetric

Share

Fondul Suveran de Investiţii pregătit de Guvern este un instrument eficient de prăduire. Am scris despre aceasta aici. Convingerea mea este însă că e mult mai mult decât atât. E o direcţie de atac a Rusiei.

 

Aşa acum am mai afirmat, în opinia mea, România se află, începând cu debutul anului 2007, de la scandalul bileţelului roz, sub o serie de atacuri asimetrice ale Rusiei lui Putin. Atacurile sunt pregătite minuţios, de experţi, şi, la momentul oportun, sunt „luate de pe raft”. Gata puse la punct.

 

Experţii ruşi şi-au dedicat timpul ani în şir studierii legislaţiei române, instituţionalităţii ţării, punctelor slabe şi punctelor forte ale României. De ce? Pentru că vor să transforme ţara într-un stat neguvernabil.

 

Este vorba despre scăderea, pe cât posibil, a randamentului nostru statal. Cum ameliorăm parametrii tipici statului de drept? Cât de competitivi economic suntem? Invers gândesc strategii lui Putin. Deocamdată, atât.

 

2017, anul atacurilor pe Justiţie şi bugete. Fondul Suveran, rol pivot

 

Agenda publică, anul acesta, va fi dominată de două mari subiecte. Primul este independenţa Justiţiei. În timp ce ochii sunt aţintiţi pe lupta Sistemului Judiciar cu Sistemul Corupt, o altă cabală se ţese, mai perfidă.

 

Într-un arc de cerc mult mai mare, mai greu vizibil, se pun bazele viitorului faliment al ţării. Cabala a debutat cel puţin de anul trecut, odată cu promisiunile electorale deşănţate ale PSD.

 

A continuat cu primele pomeni, din debutul anului 2017. De ce dau pomeni politicienii după alegeri? Pentru că au alte planuri. Bomboana dulcică a banilor moca a fost combinată cu OUG 13. Apoi, aceasta a fost împachetată în noi pomeni.

 

Până la finalul anului, pomenile acestea se vor multiplica în continuare. Salariile bugetarilor de exemplu vor începe să crească. Nu e însă de ajuns. România e solidă fiscal, trebuie pusă la pământ.

 

Lovitura de graţie cu Fondul Suveran de Prăduire

 

Companiile de stat perdante, ca şi cele prospere (unele din Energetică, de exemplu), sunt devalizate cu legea în mână. 90% din profitul lor, sub formă de dividende, va alimenta bugetul de stat, conform unui memorandul guvernamental. Şi rezervele acestor companii, tot sub formă de dividende, vor ajunge la buget.

 

În schimb, nişte proiecte de Uganda, cum am mai explicat, vor avea alt tratament. Profitul lor va fi reinvestit. Cum? Printr-un fond suveran. Noua găselniţă. Nu se ştie de unde vor veni banii. Având în vedere cât de slabe sunt aceste proiecte, p care fondul suveran le-ar lansa, traducerea este că nimicul va fi reinvestit.

 

Dar cum vor fi constituite aceste companii ugandoidale? Cu 45 de miliarde de lei, adică vreo 10 miliarde de euro, luate de la buget. Probabil. Şi aduse în Fondul Suveran. Aceasta va fi lovitura de graţie dată României.

 

Jocul de gleznă prin ţara-n beznă

 

În opinia noastră, la această oră miza nu mai este Liviu Dragnea sau Tăriceanu. Aceştia deja sunt sacrificaţi, în perspectivă temporală. Ei oricum se vor uza dramatic, într-un fel sau altul, chiar dacă vor scăpa de Justiţie. Pentru că apar următoarele variante de lucru pentru PSD:

 

1. PSD-ALDE repetă figura din octombrie-noiembrie 2015. Găseşte un prilej şi se retrage de la guvernare. Exact când ţara este, bugetar, pe buza prăpastiei.

 

Cine vine la putere? Opoziţia sau un nou cabinet de tehnocraţi, de tipul celui din anul 2016. Când se va produce bailout-ul, ei vor fi acuzaţi pentru crah. Atunci, PSD va încerca din nou să-şi construiască aura de glorie:

 

Aţi văzut? Cât am fost noi aţi dus-o bine! Alegeţi-ne iar pe noi, că o să o duceţi iar bine!

 

Mesajul acesta este ţintit pentru cei cu şcoală profesională şi pensionari. În general, pentru oameni lipsiţi de speranţă sau de cultura politică necesară pentru a nu se lăsa înşelaţi.

 

2. PSD-ALDE nu reuşeşte să repete figura din octombrie 2015. Rămâne la putere până la falimentul ţării. Am ajuns să ne dorim, sinucigaşi, falimentul României, adică al nostru, odată cu falimentul lor, ca să scăpăm de ei, odată pentru totdeauna.

 

Vectorii actualei coaliţii de guvernare vor spune atunci că s-a ajuns la bailout din cauza a orice. Atransnaţionalelor, a lui Klaus Iohannis, a DNA şi SRI. Care nu a lăsat PSD-ALDE să guverneze. Deja se afirmă cu insistenţă acest lucru în mediul public.

 

Evoluţia 2 ar fi mai avantajoasă pentru forţele politice de dreapta. În ambele variante însă România va ieşi prost. Va fi noua Grecie. La finalul anului 2017, va trebui să fim fericiţi dacă datoria publică va fi pe la 60%.

 

Evident, tot acest joc mizerabil ar putea fi curmat de o revoluţie de catifea până atunci. Deocamdată însă nu par coapte condiţiile pentru aceasta. Iar dacă totuşi ţara va icni şi-i va voma pe aceşti indivizi, după aceea va trebui să curăţăm mizeria lăsată în urmă de ei.

 

nota

De studiat modelul islandez post-revoluţie. Ţara în care nu se petrece nimic este cea în care lucrurile merg bine. Pe bune, nu aţi dori să trăiţi în actualitatea trepidantă a Reykjavikului? S-a ţinut un seminar despre cum să te laşi de fumat.

 

Este o mare ştire despre un baby boom major la nouă luni după victoria naţionalei de fotbal contra Angliei, la Euro 2016. În fine, într-un sondaj făcut de Telegraph, Islanda e pe locul 2 în lume, din punctul de vedere al cititorilor publicaţiei, ca destinaţie turistică.

 

Compania islandeză WOW Air se extinde în SUA. Aha, şi una cu preeminenţă geopolitică: speech al preşedintelui Islandei la Forumul Internaţional Arctic de la Arhanghelsk. Titlul: „Arctica, teritoriu al dialogului„…

Postari Similare
Limba maghiară ar putea să devină limbă oficiaă în comunităţile cu cel puţin 10% etnici
Principala calitate a unui stat NATO este previzibilitatea. Conspiraţia Rusiei, care se întrevede din spatele
Aşa cum am explicat de mai multe ori şi aşa cum mi-au spus şi mai
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unor sisteme mobile de
Bate vânt de război în Europa. Tancurile americane sunt revopsite din griul deşertului în verdele
Are loc, sub înțeleapta pilotare a Mamei Rusii, revoluția briganzilor lihniți. De fapt, corect ar
Bucureştiul i-a interzis lui Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian al României. Vicepremierul rus se
Mihai Tudose a avut o întâlnire de lucru cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans
O nouă serie de proteste masive este anunţată a avea loc în Bucureşti şi în
Aşa cum a fost mereu, ca pivot geopolitic, România devine acum esenţială. Consultantul şi analistul
Share