home STIRI DESPRE JURNALISTI Feri Predescu a câştigat la CEDO contra statului român

Feri Predescu a câştigat la CEDO contra statului român

Share

Jurnalista Feri Predescu acâştigat la CEDO contra statului român, după ce a fost condamnată pentru criticarea lui Radu Mazăre. România îi va plăti lui Feri despăgbiri de 18.500 de euro, anunţă APADOR-CH.

Situaţia libertăţii presei în România se deteriorează

CEDO a stabilit că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare jurnalistei Feri Predescu, din Constanța, Aceasta a fost condamnată în 2007 de o instanță din România. Predescu l-a criticat pe primarul Radu Mazăre într-o emisiune televizată.

Mazăre a cerut și primit despăgubiri de peste 50.000 de lei de la jurnalistă. CEDO a stabilit că decizia instanţei române încalcă Articolul 10 din Convenția Europeană a drepturilor omului. Avocatul APADOR-CH a făcut apel și la precedentul Mazăre – Cumpănă contra României. În acesta, CEDO i-a recunoscut fostului jurnalist Mazăre libertatea de exprimare, în 2004.

Feri Predescu, umilită de Radu Mazăre

Feri Predescu a fost reclamată de Mazăre pentru o serie de afirmații făcute de jurnalistă într-o emisiune tv din 2006. Era vorba despre nişte incidente care au avut loc în Mamaia. Un hotel deținut de o firmă a primarului fusese incendiat.

Feri Predescu a afirmat că municipiul Constanța e împărţit între „oamenii lui Mazăre şi oamenii care sunt împotriva lui Mazăre”. În urma acestei emisiuni, Radu Mazăre a solicitat instanţei obligarea jurnalistei la scuze publice şi daune de 200.000 de lei.

Acţiunea i-a fost respinsă ca neîntemeiată de Judecătoria Constanţa în octombrie 2007, Jurnalista și-a dovedit afirmațiile. Mazăre a făcut apel. Tribunalul Constanța a condamnat-o pe Feri Predescu să-i prezinte scuze primarului.

Feri Predescu a cerut scuze publice primarului Constanţei

Feri a publicat scrisoarea respectivă pe cheltuiala sa, într-un ziar de largă circulaţie din Constanţa şi într-unul central. Ea i-a plătit daune morale de 50.000 de lei, şi cheltuieli de judecată în valoare de 7.197 de lei. Decizia Tribunalului a fost susținută și de Curtea de Apel, iar jurnalista a achitat integral toate dispozițiile instanței.

În mai 2009, Feri Predescu a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ea a arătat că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare (articolul 10 din Convenţie). Pentru acoperirea daunelor, familia sa a fost nevoită să facă un credit bancar. Acesta se va termina de achitat abia în anul 2018. La final, prin dobânzi, va plăti aproape dublul sumei la care a obligat-o instanța.

Suma plătită primarului – 58.197 de lei – a fost oricum o amendă excesivă, în contextul în care salariul minim brut pe economie în 2008 a fost de 500 de RON, iar cel mediu brut de 1.550 RON, deci reprezinta 116,4 salarii minime brute sau 37,5 salarii medii brute.

Citeşte şi
Zilele pe care Ovidiu Miculescu le are la conducerea Radio România sunt numărate, susţin surse
Ieri, a fost o întâlnire a viitorului şef mare de la România Liberă / Medien,
Astăzi e a treia aniversare a răpirii jurnalistului american Austin Tice în Siria. În urmă
Aşa cum am promis, revenim distinct cu o postare dedicată subiectului generat de B1 TV,
Cătălin Prisăcariu şi Sorina Matei au fost trimişi la plimbare de la postul B1 TV.
Turcescu l-a mitraliat pe Facebook, pe Banciu, după ce acesta s-a apucat să-i dea lecţii
Cristoiu ar intenţiona să se retragă din cariera jurnalistică, după ce Mediafax a dat ştirea
Mediafax Group afirmă, într-un comunicat, că îşi va promova "cu vigoare în justiţie" punctul de
Mădălina Puşcalău şi-a dat demisia de la B1 TV, dar cauzele nu sunt încă clar
Seara trecută, B1 TV, Traian Băsescu a spus un lucru inexact. Vom parafraza: În acest
Share