Federaţia Europeană a Jurnaliştilor promovează jurnalismul ca bun public, pentru a înfrunta criza în România

Share

Romania, la fel ca alte ţări est-europene, trebuie să adopte un nou discurs etic şi moral pentru a sprijini jurnalismul ca un bun public, afirmă Federaţia Europeană a Jurnaliştilor. Federaţia şi-a încheiat vineri misiunea de două zile la Bucureşti.

foto: AgerPres – Aidan White (stanga), presedintele FIJ si Ioana Avadani (dreapta), directorul Centrului pentru Jurnalism Independent

Delegaţia s-a întâlnit cu lideri ai jurnaliştilor, politicieni, preşedinţii celor trei instituţii publice de mass-media – radioul, televiziunea şi agenţia de presă – precum şi cu 50 de jurnalişti şi activişti media.

Secretatul General a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Aidan White, a declarat că, în România, criza media arată că este nevoie de o nouă viziune asupra rolului jurnalismului în societate. “Este timpul să fie înlăturate  toate formele de manipulare politică, să fie sprijinită o nouă viziune, cea a unui jurnalism etic şi moral, este nevoie urgentă de îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi profesionale în care jurnaliştii îşi desfăşoară activitate”, a spus White.

„Aceasta este calea corectă de a înfrunta criza socială şi economică pe care o are de înfruntat societatea românească”

Aidan White a trasat câteva dintre cele mai urgente probleme de rezolvat:

• Subfinanţarea drastică a societăţilor publice de media

• Creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru jurnalişti

• Îmbunătăţirea statutului jurnaliştilor ca şi profesionişti, nu ca şi funcţionari publici

Delegaţia şi-a declarat susţinerea pentru Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind care, recent, a negociat cu succes un nou contract colectiv de muncă pentru jurnalişti. Acesta include clauza de conştiinţă, dar luptă, de asemenea, cu încercările guvernamentale de a suprima dreptul de negociere al angajaţilor din toate sectoarele economiei.

“Încercările de exclude mass-media de pe scena relaţiilor industriale va diminua pe viitor statutul jurnalismului”, a declarat Cristi Godinac, preşedintele FRJ MediaSind. “Dacă va fi nevoie, vom contesta acest proiect de lege la Curtea Constituţională şi la instituţiile europene”, a adăugat el.

Delegaţia a subliniat, de asemenea, campania de a elimina din Strategia Naţională de Apărare a ţării care identifică mass-media drept o potenţială “ameninţare” la adresa securităţii naţionale. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi membrii Parlamentului European conlucrează pentru a schimba sensul acestei  politici.

“Criza din România este reflexia atacurilor asupra jurnalismului independent în întreaga regiune”, a declarat White. “În Ungaria, Bulgaria, dar şi în alte ţări, suntem martorii modului în care acţiunile politice erodează încrederea publicului în jurnalism. Noi trebuie să lansăm o contra-campanie în care jurnalismul independent și etic va fi centrul luptei pentru democraţie”.

Din delegaţia europeană au mai făcut parte Co-directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Marc Gruber, şi Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Macedonia şi Tracia, Moschos Voitsidis. În urma misiunii, delegaţia va publica, la sfârşitul acestei luni, un raport complet care va include şi recomandări în sprijinul jurnaliştilor din România.

Share