Casa Regală a României rupe legăturile cu Casa Hohenzollern

Share
Noi, Mihai I,
În virtutea autorităţii noastre nedisputate ca Şef al Casei Regale a României,
Luând în considerare decizia Iubitului Nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Noastre Regale,
Şi urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei,
Ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, adoptate de Noi la 30 decembrie 2007,
Acţionând în conformitate cu voinţa mea liberă,
FAC CUNOSCUT:

Art. 1 Ruperea tutoror legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern
(1) La data de 10 mai 2011 toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit.
(2) În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia Sa din anul 1921, Familia Regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numele de „al (a) României”. Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de „Hohenzollern-Sigmaringen”, şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de „Casa de Hohenzollern-Sigmaringen”. Casa Regală română va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de „Casa Regală a României”.

foto: infocs

Art. 2 Renunţarea la titlurile conferite de Capii Familiei Princiare de Hohenzollern
(1) Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern.
(2) Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie.

Ziua Veche: Explicaţia rupturii dintre Casa Regală şi Hohenzollerni

Art. 3 Amendarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României
(1) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prin excluderea particulelor „de Hohenzollern”, „de Hohenzollern-Sigmaringen” şi „de Hohenzollern-Veringen”, în măsura în care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale a României.
(2) Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate, vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României.

La 10 mai 2011, la Palatul Elisabeta din Bucureşti

Mihai R.

 

sursa: Casa Regala a Romaniei

Claudiu Tarziu – De ce îşi proclamă regele Mihai independenţa azi?

Share