home ECONOMIE Explicatie privind taxarea inversa

Explicatie privind taxarea inversa

Share

~Sebastian Bodu~

Începand cu 1 iunie, Romania introduce taxarea inversa pentru (inca) doua categorii de produse, respective cerealele si plantele tehnice (adica cele care suporta prelucrare, precum sfecla de zahar).

foto: lifeinsurance

Acestea doua se adauga lemnului si deșeurilor, de exemplu, deja prinse in categoria taxării inverse. Motivul unei astfel de proceduri exceptionale este acela de a reduce fraudele tip carusel sau export fictiv in care acest fel de produse sunt des intalnite, fraude constand in rambursari ilegale de TVA către firme fantoma. Fiind o masura exceptionala, conform Directivei 112 privind TVA, pentru fiecare produs a fost necesară aprobarea Comisiei Europene.

Regula in Uniunea Europeana – conform aceleiași Directive – este taxarea normala, cand fiecare producator/comerciant factureaza cu TVA, colecteaza, deduce TVA-ul si vireza bugetului suma reprezentand diferenta intre TVA-ul colectat si dedus/platit, ramanand ca persoana fizică sa suporte, ca și consumator final, acest impozit indirect, neavând drept de deducere.

In acest fel trezoreria incaseaza TVA-ul imediat, dupa fiecare tranzactie, spre deosebire de taxarea inversa unde fiecare participant din lanț se “autofactureaza” pentru TVA, adica nu platește TVA co-contractantului său (factura primită neavând TVA) ci auto-colecteaza TVA pe aceasta factura când incheie contractul de vanzare-cumparare.

Asadar, in cazul taxarii inverse, cumparatorul nu vireaza TVA vânzătorului dar deduce TVA-ul autocalculat, urmand sa se procedeze in acest fel pe tot lanțul contractial, ceea ce face ca volumul rambursarilor de TVA de pe lanț sa fie considerabil reduse, respective posibile doar pentru marjă, si nu pentru intreaga baza.

Deși este o metoda care elimina fraudele de tip carusel (vanzarea fictiva a unui bun de mai multe ori) sau de tip export cu livrare fictiva, în care se cerea rambursarea in bloc a TVA, aceasta metoda este considerata, in viziunea legiuitorului comunitar, una exceptionala… citeste tot pe Contributors

Citeşte şi
~Romtelecom-Cosmote ar putea deveni cel mai tare operator telecom~tot mai multe banci straine vor sa
Intreaga reţea de autostrăzi va fi taxată, menţionând că instituţia lucrează la stabilirea valorii şi
"Suntem cam în al treilea an de rău, cred că va interveni un reviriment economic
~Andrei Cornea~ Pe timpuri, omul se considera responsabil pentru educaţia pe care o dădea copiilor
Mai multe asociaţii şi ONG-uri de media din România sprijină Televiziunea Română, respingând demersul unui
Deputaţii Robert Negoiţă şi Nicolae Bănicioiu sunt implicaţi, alături de interlopi şi VIP-uri, în cel
Printre cei reţinuţi pentru delapidare din PSV Company (fosta Petromservice) este şi Ionuţ Adrian Eftime,
Intitulata generic "Taxa pe tot", "Taxa pe tot" nu e de fapt decat un nou
Ce griji avea Realitatea TV de Ziua Mondiala a Libertatii Presei, cand se petrec lucruri
DNA a cerut CSM arestarea prim-procurorului de la Buftea, anunta Puterea. Bag sama ca se
Share