home EUROVISION, EVENIMENT Aisha, “What For?” (music-hall stylish, Letonia, Eurovision)

Aisha, “What For?” (music-hall stylish, Letonia, Eurovision)

Share

Aisha, “What For? (Only Mr. God Knows Why)”. Este, cred eu, una dintre cele mai frumoase melodii de la aceasta editie Eurovision Song Contest. Punctul slab al interpretei este, in viziunea mea, interpretarea live a Aishei.

aisha
aisha

La prima strofa, cel putin, Aisha falseaza ingrozitor, cantand mult sub ton la strofa, in interpretarea din reprezentatia Eurovision Letonia, lucru absolut impardonabil pentru o cantareata care a ajuns la acest nivel.

Ceea ce se intampla cu vocea Aishei poate fi, dupa parerea mea, cam urmatorul lucru: pe de o parte, nu este bine incalzita sau nu stie sa se incalzeasca bine inainte sa cante, iar vocea ei de alto grizonata are nevoie de o incalzire temeinica; pe de alta parte, este emotionata, probabil din cauza faptului ca trebuie sa cante live si reactioneaza emotiv, falsand la greu. Daca va canta asa in semifinala, nu merita sa mearga mai departe.

Aisha, supranumită Bomba

Daca ne uitam cu atentie la ea in timp ce canta, pe inregistrarea live, vedem ca este foarte stresata: cand intra pe scena acordeonistul, dar si cu o fraza muzicala inainte, se uita insistent in dreapta scenei – atentia ei este indreptata spre intrarea acestuia, neglijandu-si partitura solo. Poate ca omul, la repetitii, a calcat pe cabluri si a facut bufa, ori cine stie ce, cert este ca e foarte stresata.

Daca Aisha va avea insa sfatuitori buni (vom ajunge imediat si la aceasta), care sa o monteze si sa-i scoata emotiile si fluturii din cap, cu boticul ei umed, buclisoarele ei blonde platinate (care aduc aminte de look-ul Agnethei Faltskog de la ABBA ) si puterea sa de a se transporta si de a impresiona publicul, poate ajunge in primele cinci sau, intr-un anumit context, chiar sa castige Eurovision.

Sa mai spunem ca, deoarece este practic prezenta muzical peste tot, iar aceasta inca de la varsta de 5 ani, este supranumita in Letonia “Bomba”. A vrajit efectiv tot micutul stat baltic: a gazduit emisiuni de televiziune, a jucat in filme si in piese de teatru, a dat concerte pentru soldatii letoni din Afganistan si a lansat pana acum doua albume foarte bine vandute.

Teren muzical solid la Aisha

Vorbind depre sfatuitori: compozitorul melodiei este Janis Lusens, creator de opere rock si lucrari pentru cor si orchestra. Asadar, atmosfera de music-hall pe care o degaja aceasta mica bijuterie muzicala de trei minute nu este intamplatoare, ci construita pe un teren muzical solid.

De altfel, acest gen de music-hall este o intamplare minunata care se petrece de ceva vreme in tarile nordice, ca o emulatie a marilor inaintasi din gen, cum sunt Tim Rice sau Andrew Lloyd-Webber.

Iata, de exemplu, ceva asemanator ca spirit au scris in anul 1995 Benny Andersson si Bjorn Ulvaeus, din fostul grup ABBA, se numeste Kristina från Duvemåla, iar acum, in doar cateva zile, acest music-hall superb se va juca in Londra, la Royal Albert Hal. Iar letonii sunt nordici civilizati si cu simtire muzicala cultivata, ca si suedezii.

Textierul, Guntars Racs, a fost multa vreme cel mai angajat creator de librete muzicale din Letonia, a publicat o colectie de poeme pentru copii si adulti si a scris mai multe piese de teatru. In prezent, este singurul textier leton care are trei melodii alese sa reprezinte Letonia la concursul european Eurovision.

Citeşte şi
~courtesy Stratfor~ Cel putin 17 morti si mai multi raniti au fost semnalati in explozia
~Norvegia sub teroarea atentatelor~Craiova, Pampas de Romania~Vodafone a pierdut 1 milion de utilizatori~Romania, cele mai
Suedezii ajung la concluzia ca singurul mod prin care isi pot recapata mandria in Eurovision
Jimmy Jump a platit 1.800 de euro amenda pentru isprava de la Eurovision si, dupa
Romania libera scrie despre Eurovision, ca muzica a disputelor teritoriale: "Ridiculizat ca un Cernobîl cultural,
Aceasta este ordinea intrarii in finala Eurovision. 1. Azerbaijan – SaFura, “Drip Drop” 2. Spania
O semifinala grea, in care pe prietenii ne-ar vota doar Israelul. In rest, nu prea
Cele zece melodii care s-au calificat in finala sunt din urmatoarele state participante: Bosnia &
In afara de Belgia, Islanda si Malta, celelalte state sunt din sfera de influenta a
Paula Seling s-a ascuns dupa fotoliu, fetitzarindu-se la conferinta de presa, pentru ca nu a
Share