home EUROVISION, EVENIMENT Semifinala 2. Nu am preferinte (Eurovision Song Contest 2009)

Semifinala 2. Nu am preferinte (Eurovision Song Contest 2009)

Share

Iata cei sase finalisti de sambata, din cea de-a doua semifinala:

2. Costi, “Can You Forgive
4. RedBlonde, “Nu am cu cine
6. Elena, “The Balkan Girls
8. Catalin, “Stop
10. Alin Nica, “Don’t Leave
12. IMBA, “Round ‘n’ Round

Nici una dintre piesele din seara aceasta nu mi-a placut si in aceasta seara nu am votat. Sa fie clar ce anume am facut aseara (si voi reveni maine): am votat cu Tina si apoi cu Blaxy Girls, insa din motive diferite. In seara aceasta nu voi vota, pentru ca imi plac unele lucruri (voce, cantec etc.), dar nu m-a convins nici o piesa.

“Luati-l de pe mine pe saracul Andi Vilara, ca nu are nici o legatura cu muzica si cu Eurovision”, asta mi-a venit sa spun, de cate ori l-am auzit pe jurnalistul sportiv vorbind. De cei trei baieti inca nu ma leg, ca Rasvan mi-e prieten.

Besa Kokhedima
, “Nothing’s Gonna Change
Besa a avut probleme de adaptare a trecerii din registrul mediu in cel inalt, pe care le-a nechezat. Excelenta voce, dar probleme de tehnica de cant, care nu se vad pe inregistrarea de studio. Asa cum ma asteptam, s-a remarcat negativ piesa extrem de obscura, mai mult ca singur principala vinovata a necalificarii cantaretei in finala.

RedBlonde, “N-am cu ce
Foarte bune fetele in live, adevarata lectie de cant pe scena pentru Nico & Moni-k. Foarte-foarte bune, nici o greseala, cursivitate, armonizare, iar asta pe o partitura foarte dificila, mult mai dificila decat cea de la “Disco Maniacs”. Un fel de Blaxy Girls a semifinalei a doua, pentru ca si aceasta piesa este mai curand de mesaj, decat de frumusete muzicala.

Adi Molnar, “Go On
Adi Molnar a stat in ton si a cantat exact ca pe inregistrare, cu o naturalete si o impostare excelenta. Piesa aceasta mi-a intrat deja in cap si este foarte frumoasa. Iar interpretarea lui Molnar este una de mare exceptie. A doua lectie pentru (stim noi cine). Mi-a placut mai mult si decat Tabassco, si decat Zero, pe cam acelasi gen de muzica. Avem insa o p-roblema: piesa nu este totusi destul de puternica. ii lipseste ceva.

Catalin Josan, “Stop
Catalin a cantat bine, ca si backing vocal-ul facut de Peppers Girls, extrem de bine pus la punct. M-a deranjat putin dictia basarabeana a lui Josan. Am remarcat ca negativul, probabil dat din butoane mai incet decat pe inregistrarea de studio, nu a mai umplut piesa armonic ca pe aceasta inregistrare, precum si ca in unele momente vocile patinau, din cauza consumului fizic generat de coregrafie. Una peste alta, o prezenta componistica mai slaba a lui Edy Carcota anul acesta decat in anii trecuti.

SoundCheck, “You Are My Love
Inca o voce extrem de bine pusa la punct, insa nu destul de antrenata sa tina bine haturile in evolutii live. De aici, mici imperfectiuni nu foarte deranjante. Piesa insa… Mamaiaaaaaaa! Tezele din iulieeeeee! Pantaloni largi, saboti. 1976. Linia melodica, culeasa din toata cultura pop americana. In schimb (acum de bine) o piesa extrem de grea, cu linie solistica dificila, plina de floricele, de fenomene tip modulare-demodulare, la care solista a facut fata, si nu numai: a mai intrat si in registru gutural, fara probleme.

Etnic, “The Love Is Life
O piesa banala, daca as fi fost slab de inger m-ar fi pufnit plansul. Partea cu viorisca nu are nici o legatura. Asezarea scenica ciudata. Etnic a fost trio vocal, au ramas doua, iar acum au avut un backing vocals din trei fete in stanga si inca o fatutza timida, stinghera, in dreapta. Ce-o fi? Candida la membru in trio? A intrat in scena pe unde nu trebuie?

Irina Popa, “I Feel Your Presence
Cea mai buna voce feminina din acest concurs Eurovision, dupa parerea mea. Are o problema cu adaptarea la cantatul in piano, unde are destul smirghel pe glas, din care cauza ii scapa putin glasul, pentru ca nu are acelasi control ca in forte, dar in rest… privighetoare! Din pacate, cu tot cu modulatia de refren, piesa suna banal. Ce pacat. Merita o soarta mai buna aceasta voce minunata.

Alexa, “One Last Night
Mari probleme de adaptare a vocii in registrul grav si de trecere fara flexiuni sonore din piano in forte. Imi pare rau pentru Cornelus Ilie, dar i-a dat chix solista. Atentie! Dreseaza-ti Tina pentru finala, Cornel, ca are probleme. Dar sa revenim la Alexa, care, cu o piesa grea, cu secvente stop&go, a dat, pe scurt, chix. Pe o piesa frumoasa, complexa, complet umpluta de sange de o interpreta fara har.

Alin Nica, “Don’t Leave
Ma asteptam sa cante prost. Interpretarea live este mult mai reusita si marcata decat cea de studio, iar Alin nica nu este lipsit de calitati vocale, pentru un bariton care duce pana spre tenor unu. Brava, dom’ primar!

Imba, “Round ‘n Round
Am asa, impresia ca ascult o compozitie muzicala facuta din bucati de la diferite piese consacrate. pianul electric din intrare seamana cu ceva, solistica seamana cu altceva. Partea in care fetele se incalzesc cu piesa a ceva, cand incepe partea disco seaman cu altceva. Una peste alta, foarte bune vocile fetelor, dar creatia lui Costi imi face o impresie eteroclita si nu ma convinge.

Costi (Ionita)Can You Forgive
Costi Ionita canta foarte-foarte bine aceasta piesa, despre care insa am aceeasi impresie de eteroclit, ca si la cealalta creatie a lui. Omul acesta are sensibilitate si stie muzica. As vrea sa vad insa creatiile sale originale. Oricum, fata de manelele cu care intoxica creierele pana acum, este un mare progres. Pentru ca a falsat spre final, a apasat din nou si a insistat pe ultimul sunet, pentru a-si arata muschii, dar s-a dus mai sus putin.

Elena, “Balkan Girls
Elena canta foarte bine, imi pastrez aversiunea fata de aceasta piesa care, repet si insist, face cu ochiul manelistilor. Cred ca, din aceasta semifinala, singura piesa care este de Moscova este aceasta. Care nu-mi place din motivele pe care le-am explicat.

Citeşte şi
Kazahii de la website-ul esckaz.com arunca bomba: in spatele "anonimului" David Bryan, care ar fi
Acestea sunt cele 12 piese din finala Eurovision Song Contest Romania din aceasta seara. Facem
Rodul muncii documentaristului nostru se vede foarte bine in aceasta sinteza a celor mai interesante
Aceasta este piesa RedBlonde: https://www.youtube.com/watch?v=D_WKJ3CBhbo Mistocutza, dar iar acesta este un cantec mult mai frumos,
O baladă pop frumoasă vine de la slovenul Omar Naber. Asta dacă acceptăm în continuare
"Gravity" este un cântec interpretat de solistul cipriot Hovig. Melodia a fost scrisă de… compozitoooorul
Norma John cântă o piesă cu un nume sfânt pentru mine: “Black Bird”. Beatles are
Foarte interesantă melodia cu care vine belgianca Blanche, care pare scoasă direct din vena Depeche
În continua lor dorinţă de a demonstra că sunt creatori de muzică pop bună, nu
Ucraina, ţara-gazdă a Eurovision, i-a interzis reprezentantei Moscovei să intre în ţară. Rusia a reacţionat
Share