Europa, lovită direct în inimă: criza se mută în Germania

Share

Problemele ţărilor PIIGS încep să infecteze şi ţările puternice ale Europei, care şi-au asumat riscurile crizei datoriilor suverane. Datoriile Germaniei şi Franţei sunt mai scump de finanţat şi de asigurat împotriva defaultului, în timp ce BCE intervine puternic în pieţele de obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei.

HurryietDailyNews – German banks most exposed to Greek debt, data show
“German lenders were the biggest foreign owners of Greek government bonds with $22.7 billion in holdings last year, making them a likely negotiation partner in burden-sharing deals for the country, data from the Bank for International Settlements, or BIS, showed”

Intervenţia în pieţe este cuvântul de bază al Europei în acest moment. Cu perspectiva falimentului a două dintre cele mai mari economii europene – Italia şi Spania, Banca Centrală Europeană a început de la sfârşitul săptămânii trecute să cumpere puternic obligaţiuni italieneşti şi spaniole de pe piaţa secundară.

Randamentele au căzut puternic şi au oferit investitorilor şansa de a scăpa cu pierderi mai mici (sau chiar deloc) de deţinerile de datorie ale celor două ţări.

Pe 4 august, randamentele la obligaţiunile spaniole la 10 ani erau de 6,3%, pentru ca marţi să scadă la 5%, un declin de 26% în doar trei zile de intervenţie a BCE. Pentru italieni, dobânzile au scăzut de la 6,2% la 5,1%, sau 22% în termeni relativi. Povestea se repetă pentru toate scadenţele… tot pe Money.ro

Share