Egiptul – între democraţie şi stabilitate (Moise Guran pentru BiziDay)

Share

Occidentalii sunt puşi în faţa unei alegeri pe cât de dificile pe atât de importante în cazul Egiptului – au de ales între democraţie şi stabilitate. Bătrânul dictator Hosni Mubarak este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai americanilor în lumea arabă.

foto: LA Times – Anti-American sentiment gradually surfaces in Egypt

fotoinfo: “The level of anger is low, but anti-U.S. placards have been popping up at demonstrations. Some cite what they see as American hypocrisy. ‘If America really cares about democracy, why aren’t they behind us?’ one Cairo resident asks”

Revoluţia aflată în plină desfăşurare în Egipt poate aduce la conducerea acestei ţări facţiuni islamiste radicale şi poate transforma o armată aliată de un milion de soldaţi pe care americanii au dotat-o cu avioane F16 şi tancuri Abhrams, într-un duşman mai periculos decât a fost Sadam Hussein.

• citeste si Egypt oil threat may be overblown (CNNMoney)

Din păcate americanii au mai trăit asta, căci Iranul acum marele duşman al americanilor din Orientul Mijlociu are în dotare avioane F15 americane dăruite unui alt fost prieten – Şahul Iranului doborât de la putere acum 30 de ani de revoluţia islamică.

Problema americanilor este că ei nu au prieteni ci doar aliaţi de conjunctură, interesaţi de avioanele şi tancurile lor. La fel a primit Ceauşescu sprijinul Americii la sfârştul anilor 60, dar, spre deosebire de Hosni Mubarak, dictatorul român nu a beneficiat decât de bani de la FMI.

citeste si Egypt goes dark as last Internet company pulls the plug (ComputerWorld)

În credulitatea lor, americanii vor să schimbe lumea şi folosesc alternativ când puterea bancnotelor verzi, când pe cea a portavioanelor, fără a putea înţelege că o bună parte din populaţia planetei încă trăieşte organizată în societăţi medievale, deseori împovărate de sărăcie sau ameninţate de fanatism religios.

Democraţia, valoarea în numele căreia este justificată hegemonia… citeste tot aici

Share