Supralegiferarea defăimării, Dragnea şi statul de drept

Dragnea vrea legiferarea defăimării încă o dată, ca să o extindă la alte lucruri ce îl deranjează, ca în Coreea de Nord şi China.

Să ne pună tuturor pumnul în gură. Ca să îndeplinească acquis-ul comunitar, pentru ca România să se integreze în UE (aşa aveau ei interes atunci), au dezincriminat insulta şi calomnia, apoi în 2013 au reintrodus-o iar.

Apoi, peste o definire clară a defăimării, au supralegiferat defăimarea. Definiţia clară a defăimării:

Defăimarea — de asemenea calomniere, ponegrire, sau bârfire — este, în sens general, acțiunea de a vorbi de rău pe cineva sau a vorbi rău despre ceva, prin care se aduce atingere bunei reputații (faimei) de care se bucură.

În sens juridic, defăimarea este comunicarea unor afirmații care clamează, stabileste sau implică în mod expres fapte care pot prejudicia imaginea unei persoane, firme, produs, grup, guvern sau națiune.

În cauzele care implică afirmații privind chestiuni de interes public, reclamantul trebuie să dovedească că afirmațiile sau faptele imputate, considerate defaimătoare, sunt false.

De exemplu, acum, dacă Gabriel Oprea mă dă în judecată pentru că l-am botezat „Găbiţă Anticorupţie”, el trebuie să dovedească faptul că asupra lui nu planează nici o umbră de bănuială că e vinovat de fapte de corupţie sau asociate acestora. Ceea ce de la o vreme este problematic.

Repet: de peste jumătate de an, îl numesc pe Gabriel Oprea, ironic, Găbiţă Anticorupţie, pentru combinaţia de făţărnicie şi colaboraţionism cu PSD, demonstrată cu vârf şi îndesat, plus alte chestii ce ies acum la iveală.

Spre exemplu, se dovedeşte acum, pare-se, cum spune Robert Turcescu, că sintagma sa cu „interesul naţional” era (şi este) ca o parolă de recunoaştere între „băieţii din club”. Când e adus unul nou în gaşcă, celorlalţi cel care l-a adus le spune că omul e cu „interesul naţional”. Odios, cinic, dar aşa par acum a sta lucrurile.

În spaţiul public (Facebook, Twitter, LinkedIn, Tumblr, Google Plus etc.), oricine, jurnalist-nejurnalist, poate să-şi spună părerea despre orice subiect, evident, dacă acel punct de vedere nu e jignitor sau realmente defăimător.

Faptul că eu îl fac pe Oprea „Găbiţă Anticorupţie” nu este jignitor. Este o opinie, îmbrăcată în pamflet. Faptul că acum am explicat chestia cu parola „interesului naţional”, de asemenea, nu e o defăimare la adresa „membrilor clubului”.

Atunci, cei afectaţi de aceste lucruri, ce se petrec natural în orice stat cu adevărat democratic din lume, au introdus această măgărie, cu defăimarea supralegiferată peste ce am citat mai sus, definită legal astfel încât include şi aceste exprimări.

Dacă această porcărie inimaginabilă, incredibilă, interminabilă va trece de Parlament şi va ajunge la promulgare, va trebui să ieşim în stradă. Atunci, vă voi instiga iar să ieşim în stradă, ca după tragedia din Clubul #Colectiv.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu este publicata. Campurile necesare sunt marcate cu *

Anuleaza

Economie

Politică

Puciștii

PSD, Partida Rusă

Regele Mihai