home CORUPTIE, EVENIMENT DNA adulmecă urmele infractorilor în 31 de state din întreaga lume

DNA adulmecă urmele infractorilor în 31 de state din întreaga lume

Share

DNA caută probe în întreaga lume pentru a susţine acuzaţiile de corupţie în dosarele pe care le instrumentează. Anul trecut, procurorii au trimis 91 cereri de asistență judiciară către autorităţile din 31 de state de pe toate continentele.

Procurorii DNA cer să le fie apărată reputaţia profesională

Solicitări au fost trimise chiar şi în ţări exotice, precum Panama sau Insulele Virgine Britanice. Cele mai multe solicitări de asistenţă juridică internaţională, zece, au fost transmise de procurorii anticorupţie anul trecut, către Cipru.

DNA, şase anchete în Statele Unite

În top urmează cererile trimise către autorităţile din Elveţia, nouă, şi către Germania, opt. DNA a solicitat probe pentru şase cazuri din SUA, de unde a şi primit două solicitări de ajutor. Cereri similare au fost trimise însă în toate colţurile lumii.

Inclusiv în Insulele Virgine Britanice, Brazilia, Israel, Panama sau chiar Coreea de Sud. Procurorii au răspuns cererilor venite din nouă ţări. Anul trecut, DNA a oferit sprijin pentru 14 anchete, în urma unor solicitări venite din Austria, Israel, Republica Moldova sau Ungaria.

Nu puţine sunt situaţiile în care anchetatorii anticorupţie au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul procurorilor străini pentru a strânge probe. În dosarul în care Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată, procurorii au făcut şapte cereri de comisii rogatorii,. Acestea au fost trimise în Austria, Lichtenstein, Israel şi Cipru.

Marin Anton, capsat de DNA cu ajutorul austriecilor

În cazul fostului secretar de stat din Ministerul Transporturilor Marin Anton, trimis recent în judecată pentru luare de mită, procurorii au strâns probe prin aceeaşi metodă: cu ajutorul autorităţilor din Austria. Colaborarea cu alte ţări devine tradiţie la DNA, care acum doi ani înregistra şi o premieră.

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA, spune că instituţia pe care o conduce a reuşit să sechestreze “două proprietăţi în Franţa de peste 3,5 milioane euro, iar în Spania am instituit sechestru pe două imobile de peste 500.000 euro”.

De cele mai multe ori, anchetatorii se limitează la blocarea sumelor din conturi deschise în ţări precum Cipru, Elveţia şi Germania, scrie Digi24.

Citeşte şi
Sub oblăduirea binevoitoare (cu penalii) a PSD, România devine o ţară în curs de gangsterizare.De
Mărturia unui fost angajat de la Tel Drum arată că numerele de înmatriculare de la
Să discutăm puţin despre o noţiune tocită în mediul public: prezumţia de nevinovăţie. Corect ar
DIICOT susține că proiectul de ordonanță inițiat de Ministrul Justiției nu este întemeiat pe o
Nimeni nu înţelege ce i-a apucat pe parlamentarii noştri să-şi dea fix acum pensii speciale,
Am citit cu stupoare rechizitoriul procurorilor DNA în Dosarul Gala Bute abia în cursul zilei
Radu Mazăre şi Darius Vâlcov sunt vedetele incontestabile ale acestei zile: ei au fost arestaţi
SOV este acronimul sub care (nu) se ascunde un infractor de drept comun, numit Sorin
Victor Ponta, aşa cum am afirmat de mai multe ori de-a lungul timpul, este un
Flacăra violet, versiune ţigănească. Zilnic, pe străzile Capitalei, de dimineaţă, de
Share