DINAMITA MUZICALA: Alphataurus, "Croma" (GISP)

Din ciclul numit de mine ‘Great Italian Symphonic Prog’ – acel grup de formatii italiene de progresiv simfonic care canta cam acelasi lucru minunat, de parca ar fi vorba de o singura mare trupa – va ofer astazi tragica si obsesiva „Croma” a trupei Alphataurus.

Alphataurus a scos un album, care poarta numele formatiei. Este una dintre multele trupe italiene „one shot band”, care insa impresioneaza prin calitatea muzicii facute. Lansarea acestuia album a avut loc in anul de gratie 1973, care, dupa socotelile mele, este unul dintre cele mai faste momente din istoria muzicii rock a secolului XX.

Luati o hartie si un creion si faceti o lista cu toate marile LP-uri lansate in acest an extraordinar. Daca nu o veti face, pana la urma o voi face eu. Dupa ce au scris un material muzical extrem de amplu si sofisticat, li s-a cerut sa dea un anumit minutaj pentru LP, si astfel a rezultat acest album.

„Resturile” sale au fost grupate in albumul „Dietro L’Uragano”, lansat tot in anul 1973, care este efectiv construit pe exact acelasi gen de muzica si, in mod evident, pe teme muzicale surate cu acelea din marele album „Alphataurus”, lipsite insa de unitate, de coerenta logica.

Daca la „Alphataurus” ProgArchives pretaluieste „excellent adition to any progressive rock collection”, la „Dietro…” scrie „good, but not essential” pentru un motiv simplu: primul are un ‘fir rosu’, o idee directoare, care il face foarte mare, al doilea nu.

63 comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu este publicata. Campurile necesare sunt marcate cu *

Anuleaza

63 Comments

 • Anonymous
  16 iulie 2008, 13:26

  „Croma”, scurt si cuprinzator, cromatic si tonal, digerabil, pe „romaneste”, mi-a placut de la prima auditie si o tot dau pe replay, cu o placere crescanda. Multumesc.
  Orpheus

  REPLY
 • Anonymous
  16 iulie 2008, 16:18

  Domnule Budescu, profit acum de incurajarea de a-mi “face de cap “ pe blog si spun ca nu stiu cat de persuasiva este versatilitatea, dar, jucandu-ma ludic, copilareste si modulant, va propun sa va distrati trei minute daca aveti timp, cu ciripiturile „Pasarii Colibri”, simple, dupa tiparul strofa – refren, ca sa-l las in pace pe Jean Jacques Nattiez cu semiologia muzicala aplicata!
  Este o mica scanteie ce doreste sa revitalizeze activitatea blogului muzical de care m-am atasat, recunosc.

  Orpheus

  REPLY
 • Anonymous
  16 iulie 2008, 16:20

  Acesta este linkul :


  O zi buna tuturor!
  Orpheus

  REPLY
 • rica
  16 iulie 2008, 19:40

  Ihim, un mod foarte placut de a-ti scurcircuita sinapsele intr-o dupa amiaza racoroasa (meditand pe „la menta vola” asupa (il)”peccato d’orgoglio”)- in doua parti (prea putine, dupa parerea mea, ca doar subiectul este al naibii de generos), „dopo l’uragano” (hopaa, a inceput sa tune!). Ce ma atrage dar ma si enerveaza, uneori (si de-asta parca refuz sa-mi fac temele de la un timp- cred ca-mi autosabotez elegant procesul de culturalizare muzicala), la muzica asta- asta frumoasa, este ca, asa complexa cum e, desfasurata pe „5” planuri simultan si concomitent, pare a-ti solicita intreaga fiinta cand o asculti. o_O Oricum, azi „m-am sacrificat”. :)) (ludic si io, ofcors, ca doar placerea e de partea mea), azi cand eram intr-o dispozitie melo(drama… terapeutica)=))

  Deci, Orpheus, ce vrei sa jucam? 😀 „Ratele si vanatorii” (eu n-as opta, ca ma obosesc alergatul si feritul de minge + nu sunt o tintasa buna), „elasticul” (sa ne punem piedici unii altora), sau „flori, fete si baieti”? :)) Te rog, nu „tomapant”, ca-i prea intelectual pentru gustul meu. :))

  REPLY
 • rica
  16 iulie 2008, 19:52

  Ups, eu am presupus din start ca-i un joc de grup. Mea culpa, daca e cazul. o_O

  PS: dar daca totusi asa e, pot sa fiu capitan si sa-mi aleg echipa? :)) Stati, ca ascult „Ombra muta”- eu am senzatia ca nici macar umbra mea nu-mi tace. :)) IMI PLAAACEEE- „dreamish”, pe la minutul 3:10 devine „freakish”- dar intr-un sens bun. :))

  REPLY

Economie

Politică

Puciștii

PSD, Partida Rusă

Regele Mihai