Demolarea continuă. PSD-ALDE a votat în plen mutilarea L 303

Share

Demolarea statului de drept continuă. Plenul Camerei Deputaților a aprobat cu 179 voturi „pentru” și 90 voturi „împotrivă” modificările dorite de coaliția PSD-ALDE-UDMR la Statutul judecătorilor și magistraților.

Dar, în plus, prin mutilarea Legii ANI, patru sau şase membri ai Parlamentului au fost albiţi. Un parlamentar ALDE, unul UDMR şi patru ai Partidului Social Democrat sunt vizaţi pentru modificarea servită.

Demolarea a continuat, în aplauze şi fluierături

Deputaţii Opoziţiei au suflat în fluiere în timp ce se dădea votul. În replică, la anunţarea rezultatului votului final de plen, parlamentarii PSD au aplaudat. Se aseamănă cu atmosfera din timpul citirii de către Traian Băsescu a Rezoluţiei privind condamnarea crimelor comunismului…

Demolarea continuă. Răspunderea magistraţilor, o mizerie

Cea mai importantă modificare adoptată de deputaţi la textul actual al legii se referă la introducerea răspunderii magistraţilor. Textul amendamentului nou introdus este următorul:

După ce prejudiciul a fost acoperit de stat, în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6). statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care. cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

De la se poate la obligativitate. Demolarea statului de drept

În acest moment, articolul are următorul cuprins:

După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

Demolarea prin ameninţarea procurorilor

Mii de procese ar putea să înceapă în perioada următoare. Un alt amendament adoptat prevede că…

, … pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice.

Aşadar, MFP ia o castană în cap de la un petent, care se consideră vătămat, pentru că a fost trimis în judecată de un procuror şi sentinţa definitivă îl absolvă de vină. Apoi, MFP se îndreaptă contra procurorului, în acţiune în regres. Simplu, nu?

Demolarea continuă. Florin Iordache se face că nu pricepe

Preşedintele Comisiei speciale pentru mutilarea Legilor Jutiţiei, Florin Iordache, a precizat că nu înţelege de ce deranjează atât de mult faptul că a fost introdusă răspunderea magistraţilor. Urmează intonarea imnului etern al puşcăriaşilor potenţiali, actualmente parlamentari:

Am introdus şi răspunderea magistraţilor. Deranjează că principiul potrivit căruia cine greşeşte plăteşte să se aplice şi magistraţilor? Noi am spus de la început – dacă un magistrat, fie că discutăm de un judecător, fie că discutăm de un procuror, atunci când statul plăteşte, statul să aibă posibilitatea să se întoarcă în regres împotriva judecătorului şi procurorului.

Share