Delapidare şi spălare de bani la Fundaţia Vîntu de la Bruxelles? (Dan Badea)

Share
Pe 21 noiembrie 2008, într-unul din conturile personale ale lui Sorin Ovidiu Vîntu de la Marfin Laiki Bank din Nicosia – Cipru a fost transferată suma de 2.718.982,91 euro de la fundaţia înfiinţată de SOV în Belgia, Fondation Vintu.
FOTO: Antena 3
Transferul apare consemnat într-un extras de cont ce face parte din materialul probator depus la dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa.
Cum legea, atåt cea belgiană, cåt şi cea romånească, interzice în mod expres şi pedepseşte destul de drastic transferurile de bani din contul unei fundaţii în cel al membrilor fondatori ai acesteia, Sorin Ovidiu Vîntu riscă deschiderea unui nou dosar penal pentru săvårşirea infracţiunii de spălare de bani.

La fel, administratorii fundaţiei, Cristian Unteanu şi Daniela Costela Filipescu, riscă şi ei inculparea pentru infracţiunea de delapidare, pedepsită cu pånă la 15 ani de închisoare. Aceasta doar cu condiţia ca autorităţile romåne, dar şi/sau cele belgiene să investigheze legalitatea transferului celor aproape 3 milioane de euro dintr-o fundaţie în contul fondatorului ei.

Conform legii fundaţiilor belgiene din 1921, modificată în 2003, dar şi a statutului Fondation Vintu, „obţinerea de cîştiguri materiale“ din fundaţie este interzisă pentru membrii fondatori sau administratori.

Fundaţia nu poate oferi cåştiguri materiale nici fondatorilor, nici administratorilor, nici oricărei alte persoane decåt dacă, în acest din urmă caz, este vorba despre un scop dezinteresat“ („La fondation ne peut procurer un gain matériel ni aux fondateurs ni aux administrateurs ni à toute autre personne sauf, dans ce dernier cas, s’il s’agit de la réalisation du but désintéressé“)
consemnează art. 27 din Legea fundaţiilor belgiene… citeste tot aici
Share