home ECONOMIE Cu sinceritate, despre “Fiare vechi, fiare noi!”

Cu sinceritate, despre “Fiare vechi, fiare noi!”

Share
Flacăra violet, versiune ţigănească.
Flacăra violet, versiune ţigănească.

Zilnic, pe străzile Capitalei, de dimineaţă, de pe la orele 8.00, din creieri, până pe la orele prânzului, în faţa casei tale dintr-un cartier tipic bucureştean auzi acelaşi strigăt dezarticulat, mai mult sau mai puţin greu lizibil:

Fiaaaaare vechi! Fiaaaaare noooi!

Ca fost locuitor al frumoasei urbe a Focşaniului, am, legat de această strigătură, următoarea amintire din copilărie: mama, provenită din Turda, când auzea acest strigăt. ieşea uneori la geam şi chema ţiganca sau ţiganul la uşă.

Urma un scurt troc, bazat pe tocmeală. Mama oferea haine vechi, apretate, mirosind a săpun de rufe, iar ţiganul scotea oale şi tingiri. Beneficiul era reciproc. Ţiganul lua hainele vechi, noi aveam vase foarte bune, noi-nouţe, făcute la marea meserie de ţigani căldărari, veniţi în oraş prin Pasul Oituz, din Ardeal.

Am avut privilegiul astfel să am în casă cel mai bun ceaun cu putinţă din universul cunoscut (cel puţin din această galaxie).

Trezirea la realitate

Din reflex inculcat din copilărie, în anul 1992, când am venit în Bucureşti, auzind strigătura cu pricina pe aleea din faţa blocului unde stăteam, am ieşit la geam şi am strigat:

Ce vase ai? Vreau o tigaie mare şi o oală de ciorbă.

Când m-am uitat mai bine pe alee, am văzut un tip vag ţigănos, îmbrăcat sărăcăcios, cu blugii rupţi şi un tricou kaki (era vară, acum, cu zăpada asta, am văzut ţiganii umblând, doi câte doi, cu lopeţile pe umăr, aşteptând tocmeli la deszăpezit şi, eventual, la ciordit spontan din maşini parcate).

Se uita la mine de parcă eram o fantomă. L-am întrebat, uitându-mă la căruciorul pe două roţi de cauciuc pe care-l trăgea:

Ce vinzi?

Omul s-a mai uitat încă odată la mine halucinat şi a plecat, lăsând în urmă o dâră de înjurătură, ca un sac de nucă ţigănească, făcut din spărtură de amber, tăciuni şi fluturaşi. Am început să mă documentez asupra subiectului. Ce am aflat…

Zilnic, pe cvartale, tot Bucureştiul este scanat, bloc cu bloc, scară cu scară, gard cu gard. Cred că bulibaşele care patronează asta lucrează cu harta Capitalei în faţă: pe anumite străzi, Dacii furgonetă prăpădite, cu numere de Călăraşi şi Giurgiu, aşteaptă ca… citeşte tot aici

Citeşte şi
DNA caută probe în întreaga lume pentru a susţine acuzaţiile de corupţie în dosarele pe
Sub oblăduirea binevoitoare (cu penalii) a PSD, România devine o ţară în curs de gangsterizare.De
Mărturia unui fost angajat de la Tel Drum arată că numerele de înmatriculare de la
Să discutăm puţin despre o noţiune tocită în mediul public: prezumţia de nevinovăţie. Corect ar
DIICOT susține că proiectul de ordonanță inițiat de Ministrul Justiției nu este întemeiat pe o
Nimeni nu înţelege ce i-a apucat pe parlamentarii noştri să-şi dea fix acum pensii speciale,
Am citit cu stupoare rechizitoriul procurorilor DNA în Dosarul Gala Bute abia în cursul zilei
Radu Mazăre şi Darius Vâlcov sunt vedetele incontestabile ale acestei zile: ei au fost arestaţi
SOV este acronimul sub care (nu) se ascunde un infractor de drept comun, numit Sorin
Victor Ponta, aşa cum am afirmat de mai multe ori de-a lungul timpul, este un
Share