CSM, aviz negativ pentru OUG elefant şi modificarea codurilor

CSM, aviz negativ pentru OUG elefant şi modificarea codurilor

Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri. Documentele urmează să fie transmise Ministerului Justiţiei. Plenul CSM a luat decizia cu majoritate de voturi.

CSM (Direcţia Juridică) respinge ordonanţele elefanţilor PSD

S-au avut în vedere în exclusivitate dispoziţiile art. 115, alin (4) din Constituţia României şi jurisprudenţa CCR.

a spus preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea.

CSM: Ministerul Justiţiei poate să ignore respingerea OUG, avizul e consultativ

Actele normative precizate „prevăd că orice reglementare pe calea unei OUG se face numai în condiţiile în care urgenţa este justificată„, a explicat Tarcea.

În CSM, votul este secret. Există o cutumă a CSM să nu se devoaleze numărul, dar „a fost majoritate confortabilă„, a explicat Tarcea.

Ministerul Justiţiei poate şi să ignore, avizul este consultativ. Ministrul nu a fost prezent, am înţeles că a avut o altă şedinţă. (…) Nimeni nu contestă utilitatea unui asemenea demers al graţierii, dar trebuie să judecăm raţional.

, a spus şefa ÎCCJ.

CSM a luat în considerare nota de fundamentare a Ministerului Justiţiei

Se invocă în nota de fundamentare faptul că sunt anumite penitenciare care au o suprapopulare de 220%. Media de suprapopulare ar fi cam de 150%.

Ar fi trebuit un studiu în care să se demonstreze printr-o astfel de graţiere cam cât la sută din populaţia penitenciarelor s-ar fi eliberat. Atunci am fi putut discuta de necesitatea unei reglementări de urgenţă.

Când am dat avizul, ne-am raportat strict la elementele care ne-au fost indicate în nota de fundamentare. Acestea ne-au dus la concluzia că nu a existat o iminenţă a reglementării.

, a declarat Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu este publicata. Campurile necesare sunt marcate cu *

Anuleaza

Economie

Politică

Puciștii

PSD, Partida Rusă

Regele Mihai