home ECONOMIE Criza care vine în România. Spre ce ne îndreptăm în anul 2018

Criza care vine în România. Spre ce ne îndreptăm în anul 2018

Share

Guvernarea PSD-ALDE este o garanţie pentru criza care se apropie de România. Spunem “se apropie” pentru că atunci vremurile de azi, de criză, ni se vor părea atunci o perioadă de prosperitate.

Cresc preţurile. Care sunt mecanismele şi de ce apar ele?

Vom analiza în continuare cel două scenarii posibile în orizontul de timp apropiat. Primul caz la care ne referim este cel în care PSD-ALDE rămâne la guvernare. Al doilea e cel în care pleacă, într-un fel sau altul.

În datele de intrare mai introducem faptul că (presupunem că) Dreapta politică de la noi va guverna, în versiunea a doua, responsabil. Iar în primul caz că PSD-ALDE nu va recunoaşte minciunile de anul trecut şi va continua să guverneze. Ca şi până aucm. Destructiv.

Criza care vine. Cum ne influenţează scumpirile. Cifra de afaceri în Comerţ scade

În precedentul articol, aflat sub lead, în link intern, am explicat care sunt mecanismele de input ale creşterilor de preţuri. Nu am detaliat însă şi care sunt efectele acestor scumpiri, în timp. Vom face acest lucru acum.

Dacă bunurile de consum se scumpesc, scad vânzările. Dacă ele scad drastic, profiturile retailerilor scad şi ele. Dacă este vorba despre un magazin de cartier, impactul este minor: acesta se închide şi atât.

Dacă este vorba însă despre un mare retailer, acesta îşi redimensionează afacerea. Închide din magazine. Face concedieri, eventual că mai măreşte preţurile de raft. Deci, ca impact: şomaj şi noi măriri de preţuri.

Criza care vine. Cum ne influenţează scumpirile. Falimente

Dacă e doar atât, e bine. Dacă apare însă fenomenul de scumpiri – concedieri – închideri în avalanşă, până se stabileşte un nou punct de echilibru, se mai petrec şi alte lucruri. E posibil ca anumite transnaţionale să ajungă la concluzia că e mai bine să-şi lichideze afacerile din România.

Ce înseamnă aceasta? Să luăm o transnaţională cu 500 de magazine de proximitate. În fiecare fiind în medie zece angajaţi. În total, 5.000 de angajaţi. Dacă transnaţionala închide porţile, avem 5.000 de şomeri. Deja problema şomajului devine una serioasă, de impact naţional.

Criza se duce, în acest caz, în toată piaţa. Dacă avem cu 500 mai puţine supermarketuri, în care se vinde pastă de dinţi, preţul pastei de dinţi creşte serios, pentru că produsul e mai greu de găsit, deci mai scump. Ergo – noi scumpiri. Fenomenul continuă până la găsirea unui nou punct de echilibru.

Poate aşa înţelegem de ce sunt investitorii străini, în prezent, în stand-by, cum mi-a explicat universitarul Cristian Păun, într-un interviu pentru România liberă.

Criza care vine şi cum anume poate fi aceasta stopată

Până acum, ne-am referit numai la varianta în care PSD-ALDE rămâne la putere. Dincolo de faptul că dacă actuala coaliţie rămâne la putere aceasta are consecinţe dramatice, pe multiple planuri, nu acesta e subiectul discuţiei noastre.

Dacă cumva PSD-ALDE pleacă şi ne lasă să ne vedem de viaţă, viitorul Guvern va trebui să treacă la măsuri dure de austeritate. Ele vor semăna în bună măsură cu ce s-a întâmplat în anii 2009 – 2010. Asta dacă nu se va face un audit al instituţiei guvernamentale.

În 2009, primul lucru pe care trebuia să-l facă Guvernul Boc II era acest audit. De la aparatul central al Guvernului, la ultima deconcentrată din Vaslui sau Teleorman. Apoi, viitorul guvern responsabil va şti cum stă şi ce poate să facă, Cât şi de unde poate să taie cu efecte sociale minime.

Criza care vine. Soluţiile sistemice de contracarare

Dacă ar fi făcut un audit instituţional şi ar fi discutat cu sindicatele, Executivul lui Boc putea să taie exact unde era nevoie. Nu să vină cu toporul şi să dea cu barda-n ţară. Auditul dura vreo şase luni. Pentru că nu l-a făcut, USL a speculat politic eroarea şi… uite unde am ajuns acum.

Fiecare CJAS sau DGASPC din România are o organigramă, un buget de venituri şi cheltuieli. În organigramă, există suprapuneri pe funcţii. Se pot face economii, la nivel naţional, imense. Evident, schema de personal a funcţionarilor publici se va reduce.

Nu tai de la fiecare 20% din salariu, dar concediezi trei aici, 15 dincoace, pe şapte îi muţi de la o deconcentrată la alta ş.a.m.d..Există posibilitatea ca la finalul procesului, în cursul căruia va trebui să comunici intensiv cu liderii sindicali, să descoperim că avem excedent bugetar. Sau nu. Nu ştim. Vom explica de ce.

Criza care vine. instituţii guvernamentale care faca acelaşi lucru

Acum 11 ani, am publicat o analiză structurală în Revista Bilanţ, cu care am fost nominalizat la premiile CRP pentru Jurnalism Economic. Iniţial, mi-am propus să scriu numai despre agenţile subordonate şi/sau tutelate direct de Guvern. Cabinetul Boc a simplificat unele lucruri. Altele au rămas la fel şi acum.

Am ajuns să intru în organizarea unor ministere. M-am luat efectiv cu mâinile de cap. Exemplul tipic de golem imposibil de condus de nimeni e Ministerul Transporturilor. Are în prezent în gestiune şapte domenii. La fiecare sunt unităţi în subordine.

lLa Feroviar, sunt în subordine 13 unităţi. Majoritatea lor, pe pierderi. Acum vreo 10 ani, singura pe profit era unitul de comunicaţii CFR. Pe Naval, sunt nouă unităţi, pe Rutier, cinci, Există o reţea naţională de spitale CFR. Nu se pune problema rentabilităţii acestora. Nimeni nu a făcut un audit. Nu ştim ce pierderi sunt. Ca să nu mai spun că liderul BNS, Doru Costin, mi-a declarat că în fapt nu ştim eact câţi funcţionari publici sunt în România.

Criza care vine. Măsurile politice

Isprăvile legialtive PSD-ALDE au dat posibilitatea oricărui responsabil al unei entităţi bugetare să-şi stabilească oriunde în ţară salarii de nabab. Chiar cu riscul să le ia opt sau şase luni pe an. Şi cu asta ajungem la măsurile politice necesare.

Un cabinet de dreapta responsabil care ar veni la putere trebuie să fie ranforsat de o majoritate parlamentară serioasă. Probabil că aceasta ar fi posibil numai după alegeri anticipate. Deci, o condiţie pentru o guvernare de dreapta responsabilă ar fi alegerile anticipate. Foarte greu de făcut, cum ştim.

Un cabinet responsabil trebuie ca, în paralel cu măsurile economice despre care am scris mai sus, să ia măsuri politice şi legislative. Pentru ca măsurile economice să ducă la rezultate, ele vor trebui ajutate de aceste măsuri politice.

Ca mielul la tăiere, la guvernare, sub linşaj mediatic

De ce sunt necesare aceste măsuri agregate? Să presupunem că, după anticipate, la putere vine o coaliţie de dreapta cu PNL având undeva peste 30% din majoritatea parlamentară. Aceasta, sub tirul înteţit de minciuni amestecate cu deformări, diversiuni, va pierde repede popularitatea.

Estimez că în şase luni de foc continuu din toate instrumentele de propagandă ale Stângii ultrareacţionare, PNL ar scădea drastic în popularitate. Experienţa celor petrecute în ultimii 10 ani trebuie să ne folosească la ceva.

Mai ales că în Opoziţie se află acum şi oameni de bună-credinţă care s-au aflat în coaliţia USL. Ei au văzut cum merg lucrurile şi cunosc din interior intestinele murdare ale secţiei de propagandă a fostului partid unic.

Reversarea răului şi consolidarea pieţei libere şi statului de drept

În primul rând, o guvernare responsabilă de dreapta va trebui să facă, politic şi legislativ, cele necesare pentru reversarea relelor făcute de PSD-ALDE. În al doilea rând, strategii unui astfel de guvern ar trebui să consolideze măsurile luate prin simplificarea legislaţiei şi consolidarea instituţiilor statului de drept.

Simplificarea legislaţiei, exemplu: are idee cineva în România câte ordine de ministru al Transporturilor completează legislaţia specifică? După ştiinţa mea, nici actorii din piaţă nu ştiu acest lucru. Consolidarea instituţiilor, exemplu: debusuiocizarea Curţii de Conturi, dedorneanizarea CCR, degradeaizarea SRTV, deseverinizarea SRR etc.

Foarte important va fi să înceteze propaganda prin vuvuzelele de presă tv. Adică, prin Legea Audiovizualului, televiziuni ca Antena 3 şi RTV să fie obligate să nu mai facă relelele pe care le fac acum. Iar dacă le fac, să dispară ca entităţi media.

Dacă ai văzut o dată fisurile din sistem folosite de nelegiuţi, atunci rolul tău, de cabinet responsabil, este să lucrezi la închiderea lor. Şi la transformarea lor în puncte forte ale statului de drept. Evident, ce scrie un jurnalist este sumar faţă de o complicată acţiune guvernamentală.

Citeşte şi
Exista o vorba foarte populara care spune ca omul gospodar isi face vara sanie si
Atribuirea contractelor de achizitie publica trebuie sa urmeze o procedura stricta, respectand Legea nr. 98/2016,
Declaraţii de o duritate extremă ale preşedintelui Klaus Iohannis la adresa PSD, chiar în aceste
Dacian Cioloş a declarat că matematica lui Dragnea a crescut salariile, dar acestea nu au
Prezent astăzi la evenimentul „Quo Vadis - Piata de asigurări in 2019” organizat de DC
Banii de la Trezorerie sunt un buffer care ajunge pentru o perioadă limitată de timp.
Rapiditatea, profesionalismul medicilor, serviciile integrate si tehnologia de ultima generatie care sa asigure tratamente complexe
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris duminică pe Facebook că Produsul Intern Brut al României
Prezent astăzi la evenimentul „XPRIMM Time for business - Provocările anului 2019” Cristian Roșu -
Asigurătorii sancționați de Consiliul Concurenței au rate de solvabilitate peste valorile minime necesare atât înainte
Share