home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI UNI şi FIA condamnă eliminarea taxei radio-tv

UNI şi FIA condamnă eliminarea taxei radio-tv

Share

unnamedOrganizaţiile internaţionale de profil condamnă eliminarea taxei radio-tv, într-o scrisoare adresată Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului.

Liderii UNI Global Union şi cei ai Federaţiei Internaţionale a Actorilor este afiliată cu drepturi depline, au transmis un protest, prin care condamnă eliminarea taxei radio-tv.

Cele două organizaţii se alătură astfel demersurilor iniţiate de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor la instituţiile europene (vezi aici) şi cer preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea privind eliminarea taxei adopată de către Camera Deputaţilor în data de 25 octombrie a.c.

Vă prezentăm în continuare comunicatul oficial al celor două organizaţii.

Departament Comunicare FAIR-MediaSind

Organizaţiile internaţionale UNI MEI şi FIA condamnă eliminarea taxei radio-tv din România

UNI MEI şi FIA condamnă cu putere desfiinţarea taxei radio-tv din România, conform legii adoptate de Parlamentul pe 25 octombrie 2016.

Guvernanţii plănuiesc ca radioul şi televiziunea publică din România să fie finanţate de la bugetul de stat. Legea e în prezent spre promulgare la preşedintele României, Klaus Iohannis.

În ţările din Europa, taxa radio-tv s-a dovedit a fi cea mai stabilă, adaptabilă şi transparentă modalitate de finanţare a serviciului public. Nu mai târziu de săptămâna trecută, Uniunea Europeană de Radioteleviziune (EBU) a publicat un raport.

Acesta scotea în evidenţă preponderenţa acestui tip de finanţare în cadrul Serviciului European Public Media. De asemenea, avantajele pe care le are în raport cu alte forme de finanţare, datorită legăturii directe radiodifuzori – public.

Sub controlul partidului la putere

UNI MEI şi FIA consideră eliminarea taxei radio-tv din România un pericol la adresa independenţei serviciilor publice. Aceasta le expune unor presiuni politice şi economice.

Finanţarea directă de la bugetul statului, cum prevede legea, riscă să lase serviciile publice radio -tv sub controlul direct al Guvernului şi partidului la putere. Finanţarea directă de la bugetul statului mai este şi instabilă fiind dificil de asigurat în perioade de criză economică. În mod evident periclitează sustenabilitatea serviciilor publice de radio şi televiziune.

Preşedintele UNI MEI, Gerry Morrissey a declarat: „Guvernanţii României se joacă de-a democraţia în mass-media. Reforma taxei radio-tv va servi drept pretext pentru distrugerea acestei democraţii.” Preşedintele EURO MEI, William Maunier a susţinut: „Acesta este un atac direct la independenţa serviciilor publice de radio şi televiziune din România şi la adresa libertăţii de exprimare, un pilon important al democraţiei. Suntem martorii unor încercări similare şi în alte ţări europene. Uniunea Europeană trebuie într-un final să se trezească, să-şi pună propriile valori în aplicare şi să înceapă apărarea independenţei serviciului public media.

Secretarul General al FIA, Dominick Luquer a remarcat că „există un real pericol ca această lege să crească dependenţa politică a radioului şi televiziunii publice supunând independenţa editorială acestui risc. Libertatea presei reprezintă o valoare europeană fundamentală ce trebuie respectată ca parte a funcţionării unui sistem democratic.

UNI MEI, FIA şi afiliaţii acestora, reprezentând sute de mii de actori, creatori şi tehnicieni din instituţii culturale, divertisment, media şi arte din UE susţin cu tărie acţiunile FAIR-MediaSind. Aceste organizaţii condamnă reforma sistemului de taxe al radioului şi televiziunii publice din România şi fac un apel către Preşedintele României de a nu promulga legea care elimină taxa radio-tv.

Citeşte şi
Andrei Gheorghe, jurnalist de radio şi televiziune, actor, activist civic, a încetat din viaţă. Nu
Pe Doina Gradea o cunosc de aproape 24 de ani, de când eram reporter la
O senzaţie de vomă şi greaţă persistentă, combinată cu icter galben cu dungi maronii, mă
Aşa cum am scris deja pe Facebook, l-am văzut astă-noapte pe jurnalistul Radu Moraru pe
De când Sebastian Ghiţă este liber cu laţ prin Belgrad, adică eliberat sub control judiciar
Vodafone nu mai vrea să îţi facă reclamă pe mass-media instigatoare de ură, cu ştiri
Mesajele date de Donald Trump în ultimul timp sunt un semnal periculos dat de şeful
Organizaţia Reporters sans frontières (RSF) este alarmată de atacurile repetate de noua administrație Trump. RSF
Jurnalista Petronela Rotar, fostă la Antena 3, demască felul cum se construieşte manipularea la această
Robert Turcescu nu a renunţat la proiectul televiziunii Unde TV, dar are de gând să
Share