home ECONOMIE Concediu paternal? Eşti militar? Nici o problemă, restitui banii!

Concediu paternal? Eşti militar? Nici o problemă, restitui banii!

Share

În România, nu mai există concediu paternal la militari. Formal, ar fi o chestiune de asiigurări sociale de stat. Aşa-numitul „concediu de puericultură” de 10 zileşi cel paternal de cinci zile nu mai există.

Gabriel Oprea, chefuri de peste 1.200 € lunar pe banii MApN

Mai mult, cei care l-au primit trebuie să restituie la stat banii înapoi. Motivaţia dată de Ministerul Muncii pentru neacordarea de concediului paternal este una formală. Întrebarea este de ce nu este posibilă bugetarea acestor concedii de la CASAOPSNAJ.

Fără concediu paternal la MApN, fără asigurări de stat

Este vorba despre militarii din MApN deveniţi părinţi după ianuarie 2016. Lor li s-a acordat concediul paternal de 5 zile la naşterea copilului. De asemenea, un concediu de puericultură de 10 zile.

Apoi, au fost informaţi că trebuie să restituie salariul pentru zilele din concediul specificat . Aceasta(până la o jumătate din salariul lunar, adică pentru 15 zile. Ministerul Muncii consideră că militarii-părinţi nu au dreptul la concediu paternal.

Aceştia nu ar fi asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat. Întrebarea este: chiar nu se găseşte o soluţie pentru câţiva oameni? Nu sunt nişaţi electoral oare pe PSD?

Ministerul Muncii a descoperit că nu sunt condiţii pentru concediu paternal

Acordarea concediului paternal este condiţionată de plata contribuţiei asigurărilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999).

, a explicat Ministerul Muncii Digi24. Apoi detaliază:

Pentru personalul militar în activitate, este instituită excepţia de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).

Excepţia de la plata CASS

Excepţia se aplică pentru întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională (personal militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.

Această excepţie de la plata contribuţiei de asigurări sociale exclude personalul militar în activitate şi de la dreptul la concediul paternal, aşa cum este definit pentru ceilalţi salariaţi, nefiind îndeplinită condiţia prevăzută expres la art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999.

În prezent, în conformitate cu prevederile art. 126, alin. (1) lit. b) din anexă nr. 9 la R.G. – 1, Regulamentul de ordine interioară în unitate, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.38/2016, la naşterea copilului, personalul militar are dreptul la o permisie de 5 zile calendaristice, la care se adaugă timpul pentru deplasarea la şi de la domiciliu.

35 de militari vizaţi

Din datele obţinute până la acest moment, în această situaţie se află aproximativ 35 de militari, cărora, deşi nu îndeplineau condiţiile, li s-a acordat concediul maternal aferent legislaţiei din sistemul asigurărilor sociale de stat.

Sumele care trebuie recuperate reprezintă contravaloarea corespunzătoare celor 10 zile lucrătoare pentru care s-a acordat concediul, în plus faţă de cele cinci zile de permisie prevăzute de regulament, fiind cuprinse între 500-600 de lei”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Apărării Naționale.

Postari Similare
Pensiile speciale intră la rând la hărtănire, sub efectul lipsei de bani la bugetul statului.
Investiţiile în primele şase luni ale anului au scăzut aproape la jumătate faţă de perioada
Guvernul a anunţat că angajările sunt blocate în administraţia centrală până la finalul acestui an. În
De la 1 ianuarie 2018, salariaţii români ar urma să depună anual declaraţii de avere.
Fitch Ratings confirmă ratingul de ţară BBB- stabil pentru România. Cine citeşte acest articol scris de
Mihai Tudose a anunţat că alde PSD a renunţat la impozitul pe cifra de afaceri.
Liviu Dragnea s-a luat la bătaie cu propriul program de guvernare. Liderul PSD îl contrazice
Rata şomajului a crescut în luna mai şi a rămas aproape la fel de mare
Nici nu a intrat bine în pâine, şi Cabinetul lui Mihai Tudose are primele sale
După depunerea jurământului de către Cabinetul Tudose, preşedintele Klaus Iohannis le-a dat coruptocraţilor cu tava
Share