home CORUPTIE, POLITICA Comisia de la Veneția: Raportul final pe Legile justiției, gata în octombrie

Comisia de la Veneția: Raportul final pe Legile justiției, gata în octombrie

Share

Comisia de la Veneția a notificat autoritățile române în privința calendarului pronunțării pe Legile Justiției,. Adoptarea raportului final ar fi programată la plenara din luna octombrie. Reprezentanții Comisiei ar urma să vină la București în perioada 11 – 12 iunie pentru discuții cu toți actorii implicați, anunţă G4Media.

Iordache jură pe roşu: Legile Justiţiei, modificate ca la Veneţia-n vale

Experţii vor sta de vorbă cu autorii proiectelor, comisia specială, Ministerul Justiției, Înalta Curte, parchete, CSM şi asociațiile de magistrați. O opinie preliminară ar urmă să fie elaborată spre sfârșitul lunii iunie, potrivit calendarului comunicat autorităților române.

Comisia de la Veneția – eperţi din Finlanda, Franţa, Suedia şi Polonia

Membrii-raportori sunt experți din Finlanda, Franța, Suedia, Polonia iar supleanți Moldova și Belgia. Reamintim că ministrul justiției, Tudorel Toader, este membru în Comisia de la Veneția.

Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, dar practica arată că, de obicei, Curtea Constituţională ia în considerare acest aviz. Pe data de 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării -Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția.

Scopul – exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE. Practic, prin acest demers a mai apărut un filtru în calea modificării legislaţiei.

Cale extraordinară de sesizare la Comisia de la Veneția

După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE.

PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. PNL a trimis la 29 martie o solicitare către Comisia juridică şi pentru drepturile omului din APCE prin care a cerut ca aceasta să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei.

Şi Forumul Judecătorilor din România a cerut Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să solicite Comisiei de la Veneţia o poziţie privitoare la modificarea Legilor Justiţiei.

Citeşte şi
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să facă în timp scurt o analiză profundă privind
Liderul PSD Liviu Dragnea şi Carmen Dan, miinsitrul de interne, sunt implicaţi direct în represiunea
Dăncilita este ca o boală. Ea se întinde peste ţară şi loveşte peste tot unde
Ce show a dat Radu Călin Cristea, fostul jurnalist respectat de pe vremuri, de la
Antena 3 a lansat marți seară un atac dur la adresa liderului europarlamentarilor ALDE, Guy
Postul de televiziune Realitatea TV va avea emisia suspendată joi, 17 ianuarie, pentru 10 minute,
Jurnalistul de televiziune Cristina Țopescu transmite un mesaj după declanșarea protestelor din România, dar și
Un actor cunoscut, Marius Vizante, s-a inspirat dintr-o campanie din Cehia si a scris „Mi-e
Fostul ;ef al SPP de pe vremea lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu, revine în prim-plan
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a vorbit despre ce reprezintă pentru el „ca român, ca şi
Share