home CORUPTIE, POLITICA Comisia de la Veneția: Raportul final pe Legile justiției, gata în octombrie

Comisia de la Veneția: Raportul final pe Legile justiției, gata în octombrie

Share

Comisia de la Veneția a notificat autoritățile române în privința calendarului pronunțării pe Legile Justiției,. Adoptarea raportului final ar fi programată la plenara din luna octombrie. Reprezentanții Comisiei ar urma să vină la București în perioada 11 – 12 iunie pentru discuții cu toți actorii implicați, anunţă G4Media.

Iordache jură pe roşu: Legile Justiţiei, modificate ca la Veneţia-n vale

Experţii vor sta de vorbă cu autorii proiectelor, comisia specială, Ministerul Justiției, Înalta Curte, parchete, CSM şi asociațiile de magistrați. O opinie preliminară ar urmă să fie elaborată spre sfârșitul lunii iunie, potrivit calendarului comunicat autorităților române.

Comisia de la Veneția – eperţi din Finlanda, Franţa, Suedia şi Polonia

Membrii-raportori sunt experți din Finlanda, Franța, Suedia, Polonia iar supleanți Moldova și Belgia. Reamintim că ministrul justiției, Tudorel Toader, este membru în Comisia de la Veneția.

Avizul Comisiei de la Veneţia este consultativ, dar practica arată că, de obicei, Curtea Constituţională ia în considerare acest aviz. Pe data de 26 aprilie, Comisia de Monitorizare a Adunării -Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția.

Scopul – exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE. Practic, prin acest demers a mai apărut un filtru în calea modificării legislaţiei.

Cale extraordinară de sesizare la Comisia de la Veneția

După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE.

PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. PNL a trimis la 29 martie o solicitare către Comisia juridică şi pentru drepturile omului din APCE prin care a cerut ca aceasta să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei.

Şi Forumul Judecătorilor din România a cerut Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) să solicite Comisiei de la Veneţia o poziţie privitoare la modificarea Legilor Justiţiei.

Citeşte şi
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că Executivul trebuie să explice dacă mai are bani
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că este dezamăgit şi are un gust amar. Motivul? Cede
Andrei Năstase, candidatul opoziţiei pro-europene, şi comunistul Ion Ceban merg în turul al II-lea al
Vicepreşedintele ALDE Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministru al Mediului, i-a îndemnat duminică pe membrii Tineretului
Rectorul Universităţii din Bucureşti o critică foarte dur pe Viorica Dăncilă. Mircea Dumitru spune că
Şi, pentru că puşcăriabilii au văzutără că se poate (după Dosarul Cozma), iacătă şi Elena
Miting PSD, din nou. De data aceasta însă manifestaţia nu mai este dedicată sprijinirii familiei
Președintele PSD Liviu Dragnea a lansat noi atacuri la adresa președintelui României, Klaus Iohannis. Politicianul
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-a înscris în vena propagandei PSD şi a lansat acuzații
Gabriela Firea s-a prezentat, la deschiderea conferinței „Connecting Europe through Innovation”, drept „primarul general al
Share