home POLITICA Candidat la şefia DNA care s-a înscris chiar acum. Cine este acesta

Candidat la şefia DNA care s-a înscris chiar acum. Cine este acesta

Share

Procurorul anticorupție Florentina Mirică este primul candidat și-a depus dosarul pentru șefia DNA, informează Digi24. Este primul dosar depus, în condițiile în care astăzi expiră termenul de înscriere la concursul pentru funcția de procuror șef al DNA.

Klaus Iohannis a revocat-o din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi

Florentina Mirică este procuror şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA. Ea a instrumentat, prin altele, dosarele în care au fost implicați foști miniștri ai internelor, Gabriel Oprea și Petre Tobă.

Candidatura a fost confirmată și de ministrul Justiției, Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

În iunie, secția de procurori a CSM a respins o acțiune disciplinară împotriva acesteia, inițiată de Inspecția Judiciară. Acţiunea disciplinară a fost formulată pentru săvârşirea abaterii prevăzute de art. 99 lit. j) din Legea 303/2004, respcetiv “nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii”.

Fosta șefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a însoţit-o de mai multe ori pe Florentina Mirică la audierile din cadrul CSM, procurorul-şef DNA declarând că este vorba de o cercetare disciplinară în dosarul în care a fost investigat fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI.

Ministrul Justiției Tudorel Toader declara luni că, în opinia sa, faptul că niciun procuror nu s-a înscris la concursul pentru șefia DNA se explică prin aceea că magistrații cred că numirea se va face ca în trecut, prin ”înțelegere politică”. În același timp, ministrul mai spune că aceștia ar ezita pentru că știu foarte bine câtă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională, în ”parametrii constituționali”. El a adăugat că este convins că în ultima zi vor fi înregistrare dosare pentru concursul organizat la DNA.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus astfel în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Fosta consilieră a lui Kovesi Anca Jurma a fost desemnată procuror-șef interimar pentru șase luni. Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura până pe 30 iulie. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă doar până astăzi.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de următoarele documente: dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minimum 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei mâine. În perioada 25 – 27 iulie, candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

Citeşte şi
Lavinia Şandru, cu emisiunea „Faţa nevăzută a lumii“, de la TVR, a înregistrat cea mai
Aţi crezut că penalii s-au oprit? Nu, aceştia au văzut că se poate şi continuă.
"Proasta României" face furori pe Internet. Aceasta este cea mai căutată sintagmă pe Google, de
Ramona Mănescu are un tată care, când ar fi trebuit să-şi crească nepoţeii, a spus:
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat faptul că adoptarea unei ordonanţe de
Activistul civic şi artistul Tudor Chirilă cheamă românii responsabili civic să iasă în stradă şi
Jurnaliştii Mircea Marian şi Dan Tăpălagă sunt convinşi că Liviu Dragnea şi PSD vor forţa
Rise Project anunţă ultimele presiuni pe care Dragnea le face asupra sa. Poliţia Teleorman cere
CCR va decide marţi practic dacă PSD şi Liviu Dragnea vor avea un argument forte
PSD este tot mai jos în intenţiile de vot ale românilor. relevă rezultatele unui sondaj
Share