home ECONOMIE, POLITICA Calendarul protestelor contra modificarii legislatiei muncii

Calendarul protestelor contra modificarii legislatiei muncii

Share

Luni, 21 februarie 2011, a avut loc reuniunea birourilor executive ale federatiilor afiliate la CNSLR-Fratia, CNS Cartel Alfa, CSDR, BNS si Meridian, la care au participat 350 de delegati.

foto: Avocat Angheluta – Noul Cod al Muncii. Ce ii asteapta pe angajatori si pe angajati

S-au stabilit actiunile pentru a bloca initiativa Guvernului Boc, de a modifica actualul Cod al Muncii, cat si Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor, Legea conflictelor de munca si Legea Contractelor Colective de Munca.

Vizualizati PROGRAMUL ACTIUNILOR DE PROTEST

Pentru a castiga acest razboi, ce are ca miza drepturile fundamentale ale lucratorilor, s-a stabilit un plan de actiune ce combina: (1) informarea cat mai completa si corecta a membrilor de sindicat, (2) campaniile de constientizare a clasei politice, (3) actiunile de strada de amploare si (4) declansarea grevei la nivel national.

citeste si JURNALISM ÎN UMBRĂ: Provocarea pentru libertatea presei în România

1. In ceea ce priveste informarea lucratorilor, va rugam sa luati toate masurile necesare la nivel federal si la nivel judetean pentru a le comunica membrilor afiliati efectele devastatoare pe care le va avea modificarea Codului Muncii si a legilor mentionate mai sus asupra lucratorilor.

Informarea si mobilizarea acestora trebuie sa inceapa cat mai repede cu putinta, prin toate mijloacele de comunicare pe care le aveti la dispozitie, inclusiv prin organizarea de adunari generale la nivel de sindicat.

Organizati intalniri formale sau informale, in intreprinderi, in locuri publice, in case de cultura, oriunde si oricand aveti ocazia sa le prezentati oamenilor situatia extrem de grava in care ne aflam. (Daca nu ati facut deja acest lucru pana acum)

Pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro gasiti materialele necesare pentru informarea lucratorilor. Cele cinci confederatii sindicale vor elabora si va vor pune la dispozitie si fluturasi/afise, insa pana la definitivarea acestora informatiile trebuie sa plece catre membrii de sindicat.

2. Reprezentantii celor cinci confederatii au inceput de astazi o serie de intalniri cu partidele politice si vor organiza intalniri la nivel central cu grupurile parlamentare. Facem tot posibilul sa ii informam pe cei care ne conduc si ne reprezinta in Parlament cu privire la punctul de vedere al lucratorilor.

Concomitent, le solicitam parlamentarilor sa nu sustina Guvernul si sa voteze in favoarea motiunii de cenzura – In cazul in care Guvernul Boc va decide sa isi asume raspunderea.

Filialele/Uniunile judetene trebuie sa faca un demers similar la nivel local. Va rugam sa organizati intalniri cu parlamentarii, sa organizati conferinte de presa, sa le trimiteti e-mailuri, sa folositi orice cai de comunicare si de sensibilizare pe care le credeti de cuviinta pentru a-i convinge sa nu sustina demersul Guvernului Boc.

3. Actiunile de strada la nivel de judete vor incepe in data de 26 februarie 2011 si se vor incheia in data de 18 martie.

Filialele si uniunile judetene vor coopera la nivel local pentru organizarea manifestarilor, avand libertatea sa decida forma de protest (mars/miting) si locatiile, pastrand insa mesajul unitar al campaniei comune si respectand calendarul agreat.

In ziua in care se va dezbate si se va vota eventuala motiune de cenzura, cele cinci confederatii vor organiza un miting la Bucuresti, in fata Palatului Parlamentului. Reprezentantii confederatiilor vor asista din sala la dezbaterea motiunii.

In aceasta zi va fi declansata si greva de avertisment.

In cazul in care Guvernul Boc va avea castig de cauza si legea de modificare a Codului Muncii va fi trimisa spre promulgare la Presedintie, cele cinci confederatii vor organiza un al doilea miting in fata Palatului Cotroceni.

Mitingul va avea loc in ziua in care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgata. Concomitent, se va declansa greva generala la nivel national.

4. Pentru a bloca demersul Guvernului Boc, este obligatoriu sa fim pregatiti pentru declansarea grevei generale la nivel national.

In acest sens, toate organizatiile sindicale trebuie sa organizeze adunari la nivel de sindicat, sa ii informeze pe lucratori cu privire la efectele propunerii Boc si sa stranga semnaturi de la lucratori.

Tabelele de semnaturi trebuie finalizate pana la data de 14 martie 2011. Greva de avertisment va avea loc in ziua in care se va dezbate eventuala motiune de cenzura.
Daca Guvernul va avea castig de cauza, greva generala va avea loc in ziua in care se inainteaza Presedintiei legea spre promulgare.

Procedurile legale pentru declansarea grevei si modelul de tabel pentru strangerea de semnaturi vor fi puse la dispozitie atat pe canalele de comunicare oficiale ale confederatiilor, cat si prin intermediul site-ului www.sustinecodulmuncii.ro

ATENTIE:

* Toate actiunile, adunarile, intalnirile, conferintele de presa, etc. vor fi comunicate Comitetului de Criza constituit de cele cinci confederatii sindicale, atat pe linie de federatii cat si pe linie de filiale/uniuni judetene. Componenta Comitetului si datele de contact ale membrilor se gasesc in atas.

* Pentru fiecare actiune, adunare, intalnire, etc (indiferent de locatie sau de numarul de participanti) se vor pune la dispozitie imagini foto/imagini video ce se vor incarca pe site-ul www.sustinecodulmuncii.ro. Imaginile pot fi luate cu telefonul, nu este nevoie de aparatura speciala.

* Dupa fiecare intalnire avuta cu politicieni sau parlamentari la nivel local va rugam sa ne puneti la dispozitie rapoarte. Informatiile vor fi incarcate pe site, unde veti gasi si rapoarte ale intalnirilor ce vor fi organizate la nivel central.

* Informarile oficiale ce vor pleca de la centru catre dumneavoastra vor fi sub antetul comun al celor cinci confederatii si vor fi semnate de reprezentantii acestora. Atentie la campaniile de dezinformare si de manipulare! Verificati veridicitatea informatiilor contactand membrii Comitetului de criza. Miza acestui ”razboi” este extrem de mare.

Prima actiune concreta, vizibila, din calendarul comun va avea loc in data de 26 februarie 2011, la Oradea.

In aceasta zi va avea loc congresul UDMR – cel mai inalt for de decizie al acestui partid din coalitia aflata la putere – la Casa de Cultura a Sindicatelor.

Delegatii din partea tuturor federatiilor care au sindicate in judetul Bihor vor prezenta secretariatului tehnic al Congresului o scrisoare, prin care miscarea sindicala va solicita UDMR sa nu sustina procedura de asumare a raspunderii si sa participe la un dialog deschis cu partenerii sociali.

Totodata, se vor inmana participantilor la Congres, invitati si delegati deopotriva, copii ale scrisorii inaintate secretariatului. Demersul nostru din data de 26 februarie 2011 nu are ca scop alterarea/distorsionarea evenimentului UDMR, ci doar transmiterea unui mesaj clar, din partea lucratorilor, indiferent daca sunt romani sau maghiari.

Demersul Guvernului Boc anuleaza drepturile tuturor lucratorilor, indiferent de etnie sau nationalitate, iar actiunea sindicatelor nu are legatura cu nationalismul.
Rugam reprezentantii in teritoriu ai celor cinci confederatii sa comunice acest lucru atat reprezentantilor UDMR cat si opiniei publice.

* Cu exceptia Bihorului (care organizeaza deja actiunea din data de 26), intalnirile la nivel de filiale/uniuni judetene pentru stabilirea strategiei comune de actiune la nivel local trebuie sa aiba loc pana cel tarziu in data de 25 februarie 2011. Asteptam rapoarte de la nivelul fiecarui judet in privinta celor decise.

Citeşte şi
1. Mihai Gâdea: "Pe de altă parte, ne aducem aminte că în momentul în care
Inspectia Muncii a confirmat faptul că administraţia postului de televiziune a încălcat flagrant legislaţia muncii
Salariatii sunt obligati sa munceasca zece ore zilnic, sase zile pe saptamana. Aceste decizii de
Reguli noi la Adevărul Holding. “Fabrica de conținut”, după cum o denumește cu fiecare ocazie
Stelian Negrea a lucrat în trustul Intact, senior editor Antena 3. De două luni ocupa
Punctul de vedere aplicat, punct cu punct, al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania privind Codul
Proiectul Codului Muncii încalcă Directivele Europene şi Convenţiile OIM ratificate de statul român, salariaţii devenind,
Problema este: ce punem in loc? In afara sistemului sunt manageri de mare valoare, dar
~Tokyo, oras-fantoma~Japonezii au fost avertizati ca nu elrezista reactoarele la cutremure~Mitingul dezumflat~Gadele lui Avram Iancu,
De ce mai aveau nevoie sa ne mai si flexibilizeze, chiar daca suntem cei mai
Share