Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial, s-a văzut cu John Bolton, consilierul lui Trump

Share

Consilierul prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, a avut la Casa Albă o întrevedere la vârf. El a stat de vorbă cu ambasadorul John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Statelor Unite.

La întâlnire a participat şi George Cristian Maior, ambasadorul României în SUA, informează Ambasada României la Washington pe site-ul său, conform AgerpresDepartamentul de Stat al SUA face praf coaliţia PSD – ALDE

Bogdan Aurescu – John Bolton, discuţii despre Parteneriatul Strategic

În cadrul întrevederii cu ambasadorul John Bolton au fost discutate aspectele cele mai impoţirtante ale cooperării dintre România şi SUA în cadrul Parteneriatului Strategic. Totul – cu accent pe cooperarea în domeniul securităţii şi apărării.

Bogdan Aurescu a transmis mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis, către preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la angajamentul României şi al sau personal pentru soliditatea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

De asemenea, dorinţa fermă a României de a pune în practică toate deciziile luate cu prilejul întrevederii excelente a celor doi preşedinţi de la Casa Albă din iunie 2017. Atunci, a fost convenită aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic, potrivit sursei

John Bolton, aprecieri pentru Klaus Iohannis şi România.

Consilierul preşedintelui SUA a exprimat aprecierea Administraţiei americane pentru mesajul preşedintelui Klaus Iohannis şi pentru tot ceea ce face România în cadrul NATO, respectiv la nivel regional, ţinând seama de poziţia strategică a ţării noastre şi provocările existente în regiunea Mării Negre.

Bogdan Aurescu a prezentat modul responsabil în care România a înţeles să îşi asume, la nivel aliat şi regional, rolul de partener strategic al SUA, inclusiv prin alocarea a 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

În acest context, el a evocat atenţia deosebită pe care România o acordă securităţii şi responsabilităţilor ce ţin de asigurarea ei, inclusiv în ceea ce priveşte împărtăşirea responsabilităţilor la nivel aliat (burden sharing).

Interesul naţional

Creşterea capacităţii de apărare este în primul rând în interesul naţional al României. Mai ales în actualul mediu de securitate regional, faţă de provocările provenind din vecinătatea estică. De asemenea, România este în 2017 pe primul loc între aliaţii NATO în privinţa creşterii cheltuielilor de apărare (45%). 33% dintre acestea sunt alocate achiziţiilor de echipamente.

Cei doi interlocutori au discutat despre pregătirea summitului NATO din iulie, de la Bruxelles, şi au căzut de acord că este necesar ca în cadrul acestei reuniuni la vârf să fie acordată o atenţie sporită situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre.

Bogdan Aurescu a mai prezentat viziunea promovată de România privind coerenţa şi coeziunea flancului estic al NATO, cu accent pe abordarea unitară şi integrată între nordul şi sudul flancului estic şi necesitatea creşterii capacităţii de reacţie a Alianţei.

Oportunitate

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a accentuat că, în viziunea României, este necesară consolidarea relaţiei transatlantice şi a subliniat angajamentul României în favoarea Parteneriatului Strategic UE-SUA.

Preşedinţia Consiliului UE, pe care România o va deţine în 2019, este o oportunitate de a acţiona pentru întărirea acesteia. Ambasadorul John Bolton a exprimat aprecierea Statelor Unite pentru contribuţia României în Afganistan, ţara noastră fiind în prezent cel de al patrulea cel mai mare contributor la misiunea NATO.

De asemenea, au fost abordate stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale Iniţiativei celor Trei Mări, Bogdan Aurescu prezentând obiectivele şi rezultatele concrete preconizate pentru summit-ul care va avea loc la Bucureşti în luna septembrie. John Bolton a exprimat sprijinul Administraţiei americane pentru iniţiativă şi summitul de la Bucureşti.

Pe agendă a fost şi Dosarul Transnistrean

Au mai fost discutate, în detaliu, şi alte teme de interes de pe agenda internaţională, precum situaţia din Republica Moldova şi Ucraina, Balcanii de Vest. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa sprijinirii de către UE şi SUA a drumului european al Republicii Moldova, precum şi a procesului de reforme.

De asemenea, a prezentat stadiul procesului de reglementare a dosarului transnistrean, de interes pentru administraţia americană, potrivit site-ului Ambasadei României la Washington. Sunt câţiva crocodili penali care în acest moment citesc acest articol aparent anost şi se îneacă.

Share