home ECONOMIE BERD: România a revenit la ritmurile de creștere de dinaintea crizei

BERD: România a revenit la ritmurile de creștere de dinaintea crizei

Share

Economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de 5,3%, spune BERD. Urmează ca în 2018 avansul economic să se reducă ușor, la 4,2%.

Spre criză cu PSD, de data aceasta o spune şi New York Times

Sunt cele mai recente prognoze publicate marți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești.

Aceasta cu 1,3 puncte procentuale pentru acest an, de la 4% până la 5,3%, și cu 0,7 puncte procentuale pentru anul următor, de la 3,5% până la 4,2%.

BERD: România şi Turcia, ca înaintea crizei

Mai multe țări, în special România și Turcia, înregistrează ritmuri de creștere comparabile cu nivelurile înregistrate înaintea crizei.

, susține BERD. BERD și-a îmbunătățit semnificativ prognozele de creștere pentru 2017. Aceasta grație exporturilor mai mari, relansării investițiilor și prețurilor mai mari la materii prime. Ele sprijină o relansare solidă.

Ritmul mediu de creștere înregistrat în țările din regiunea în care operează BERD ar urma să fie de 3,3% în acest an. Este cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în prognozele publicate în mai și după o creștere de doar 1,9% în 2016.

BERD spune că sunt riscuri generate de politicile populiste şi de tensiuni geopolitice

Această relansare amplă este o evoluție binevenită. Ea creează, de asemenea, o fereastră de oportunitate pentru derularea reformelor. Acestea vor asigura sustenabilitatea ritmurilor solide de creștere pe termen lung.

, apreciază economistul șef al BERD, Sergei Guriev. BERD susține că cele mai recente prognoze ale sale sunt supuse la numeroase riscuri. Inclusiv tensiunile geopolitice, amenințările de securitate. politicile populiste din economiile avansate și gradul ridicat de concentrare a surselor de creștere globală.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România. Are investiții de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Totalul investițiilor în sectorul agroalimentar este de 10,3 miliarde euro, în 624 proiecte. 700 de milioane de euro au fost investiți în România în 36 de proiecte.

Prognoza o ţine langa cu creşterea economică

Comisia Națională de Prognoză a revizuit săptămâna trecută estimările privind creșterea economică a României în 2017. Revizuirea, de la 6,1%, de la 5,6% cât preconizase anterior.

Și Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit de la 4,2% la 5,5% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, în raportul “World Economic Outlook”, publicat pe 10 octombrie.

De asemenea, FMI și-a îmbunătățit și prognoza privind ritmul de creștere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, față de avansul de 3,4% preconizat în aprilie.

Banca Mondială anunța, la rândul său, pe 20 octombrie, că economia României ar urma să crească peste potențial în 2017 și în 2018, conform celei mai recente actualizări a raportului Economie regională, migrație și mobilitate în Europa și Asia Centrală.

Citeşte şi
• Cam 44.000 dintre cei 213.000 de refugiaţii care au ajuns în Europa sunt din
Românii nu opresc invadarea Occidentului şi formează armate cu rânduri îngroşate de la an la
Piata de media a scazut in primul trimestru al lui 2011 cu circa 10% fata
Vizibil si acum pe net, “Ceausismul lui Nastase” a aparut in vara anului 2003, adica
Surprinzător, economiştii reuniţi în Consiliul Fiscal au calculat că, de anul viitor, statul poate mări
Parca am intrat pe mana unui corsar de piata specializat in lichidari, ce vinde tot,
Unul din lucrurile pe care încearcă să-l facă USL e să cumpere timp, obtinand bani
Cabinetul P2 mai bine ar uita colectarea de venituri prin lupta contra evaziunii. Nu suntem
~Codrut Seres trimis in jduecata pentru subminare economiei nationale~FMI reduce prognoza de crestere a Romaniei~start
~conducatori grei din fotbal il pilotau pe Avram~Cartarescu si Plesu pe lista Premiului Nobel pentru
Share