Băsescu, Udrea, drepturile omului şi abuzul în serviciu

Băsescu, Udrea, drepturile omului şi abuzul în serviciu

Cele două nume proprii, Băsescu şi Udrea, ca şi cele două noţiuni din titlu, asociate, aveau un tip de relaţie acum un an şi jumătate şi cu totul altul acum.

Drepturile omului (by PSD)

Cronologic, când au început primele anchete ale procurorilor DNA şi primii granguri (oameni de afaceri, politicieni, înalţi funcţionari de stat) au fost arestaţi, o serie de lideri PSD au sărit de şapte coţi în sus ca să îi apere.

Argumentul cât de cât coerent, pus pe tapet de aceşti vectori de opinie (dincolo de reflexul verbal că „Băsescu e de vină” şi anchetele sunt comandate de acesta), a fost că anchetaţilor şi arestaţilor nu le sunt respectate drepturile omului. Miza a fost pe drepturile omului.

Niciodată preşedintele Traian Băsescu nu a spus acest lucru. Niciodată acesta nu a afirmat în nici un fel că acelora care sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal, reţinuţi sau arestaţi nu li se respectă drepturile.

Ba, din contră, preşedintele ieşea regulat şi dădea un semnal clar de sprijinire a acţiunilor magistraţilor, ranforsându-le independenţa.

Abuzul în serviciu (by Olguţa Vasilescu)

Primul semnal referitor la nemulţumirea privind încriminarea abuzului în serviciu a fost dat de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu (PSD), care îi spunea acum 11 luni premierului Victor Ponta:

(…) s-ar putea să ne trezim în situaţia în care nu vom mai avea în nici o funcţie de conducere primari, preşedinţi de consilii judeţene, pentru că, aşa cum v-am spus, nu există posibilitatea pe legislaţie, aşa cum este acum, să scapi de o plângere penală pentru abuz în serviciu.

Aceasta la scurt timp după ce a fost reclamată la DNA pentru abuz în serviciu şi spălare de bani. De notat că apucătura de a da în judecată un primar, nitam-nisam, că e cazul sau nu, pentru abuz în serviciu, a fost „implementată” fix de PSD & prietenii, penru a-şi ataca adversarul politic.

Drepturile omului (by Traian Băsescu)

Despre faptul că procurorii nu respectă drepturile omului, în anchetarea faptelor de corupţie, Traian Băsescu a început să vorbească mult, foarte mult după începerea urmăririi penale, reţinerea, arestarea, apoi punerea Elenei Udrea sub control judiciar la domiciliu.

Citatele ce pot fi date sunt copioase şi extrem de numeroase. Ultimul exemplu este acela din emisiunea de aseară a lui Sabin Orcan, X-Press. Atenţie la această declaraţie:

Băsescu susţine (pentru a nu-ştiu-câta oară), că acţiunea procurorilor a devenit mai agresivă (dar ce şi-ar fi dorit, să fie prietenoasă, blândă, şi-ar fi dorit ca procurorii să spună bancuri cu Bulă Elenei Udrea şi să meargă cu aceasta la spa?) şi că, după ce el şi-a încheiat mandatul de şef de stat, „a fost o oarecare nevoie de spectacol. Eu am fost împotriva nevoii de spectacol și în timpul mandatului.„.

Da, aşa să fi fost, dar să ne fi spus şi nouă. Ciudat este că, anterior, cei care reclamau exact în timpul mandatului său aşa-zisul „spectacol mediatic” din jurul arestărilor fuseseră tot liderii PSD.

Este foarte stranie această asemănare de limbaj şi e greu de înţeles: dacă procurorul X îl reţine pentru 24 de ore pe urmăritul penal Y, cum trebuie să o facă? În secret? Fără să ştie lumea? Fără să dea comunicat? Asta nu e tipic statelor totalitare? Cum află opinia publică? Acesta ar fi idealul în viaţă al lui Şerban Nicolae…

Primele semnale înrudite cu chestiunea aceasta a drepturilor omului şi a spectacolului mediatic au fost în toamna anului 2014, când Traian Băsescu a început să declare că serviciile şi instituţiile procurorilor au devenit foarte puternice şi trebuie să fim atenţi, să le limităm puterea.

Preambulul acestor declaraţii a fost făcut într-o emisiune „Jocuri de putere”, la Rareş Bogdan. Acum Băsescu accentuează:

Oamenii pot fi anchetați, judecați fără spectacol. Justiția nu poate fi un spectacol, ci este o întreprindere a decenței și a respectului total pentru lege și pentru drepturile omnului (s.n.)  la imagine (exact aşa spuneau pesediştii prin 2012, 2013 sau 2014, că oamenilor anchetaţi de procurori astfel li se distruge imaginea publică), la o anchetă corectă.

Mai ţineţi minte cum, când au început aceste declaraţii, ne întrebam toţi ce se întâmplă cu Băsescu şi singura explicaţie logică era că este legat prin fire nevăzute de Elena Udrea? Vom vedea.

Criminalul. Făptuitorul de fapte de corupţie

Citiţi o dată titlul de mai sus. Mai citiţi-l o dată. Încă o dată. Ce observaţi? „Criminalul” este un cuvânt simplu, clar, pe care îl pricepe orice Neculai cu trei clase, ca trenul. „Făptuitorul de fapte de corupţie” e cu totul altceva.

Ca să înţelegi această noţiune trebuie să ai cunoştinţe abstracte şi aprofundezi serios fenomenul numai dacă vei cunoaşte valoarea juridică a faptei de corupţie. Dacă nu, rămâi cu criminalu’ în creier. Aşadar, eşti mai greu inteligibil dacă vorbeşti despre fapta de corupţie. Impresionezi mult mai puţini oameni.

Încă o tuşă foarte interesantă, dar tot indirectă, e pusă de Traian Băsescu, folosind diferenţa aceasta de percepţie publică a gravităţii de a fi criminal, faţă de aceea de a fi făcut o faptă de corupţie:

Eu spun că și un criminal are dreptul la o anchetă corectă și la o judecată corectă, cu respectarea tuturor normelor de drept care să facă diferența între statul democratic și statul abuziv.

Carevasăzică, dacă până „şi un criminal” are aceste drepturi, înseamnă că el este culmea penalităţii, mai rău decât cel vinovat de fapte de corupţie sau asociate faptelor de corupţie.

Afirmaţia lui Băsescu e tangentă cu dorinţele pesediştilor, exprimate public de multe ori, conform cărora un urmărit penal ar putea fi arestat numai dacă a făptuit o crimă, pentru că e periculos, nu ca unul urmărit pentru o faptă de corupţie, care nu este atât de periculos, deci nu trebuie arestat.

Iar argumentul PSD e rizibil, semănând cu al mafioţilor italo-americani: „Look, I’m here, dude, I don’t go anywhere!„. Băsescu e mai dibaci, el nu justifică, el afirmă percutant şi apoi trage oblonul. Până jos. Violent. Zdrang!

Înapoi la abuzul în serviciu

Să revenim la această noţiune, despre care Traian Băsescu nu a suflat un cuvinţel când era preşedinte. Acum spune răspicat că orice primar din România poate fi acuzat pentru abuz în serviciu. Nu vi se pare că seamănă dramatic cu ceea ce spunea în urmă cu 11 luni Lia Olguţa Vasilescu?

• citeşte şi: Elena Udrea vrea eliminarea abuzului în serviciu din Codul Penal: Fapta nu e reglementată nicăieri în Europa. Am studiat situația pentru că am și eu un interes

În fine, despre binomul DNA – SRI

Ca să tragem concluzii, trebuie să revenim la o paradigmă şi o campanie mediatică foarte bine pusă la punct, în care nucleul central, ideologul, a fost Ion Cristoiu, iar forţa motrice a fost arestarea Elenei Udrea.

Să amintim că, o dată cu începerea urmăririi penale a Elenei Udrea şi arestarea preventivă a ei de către procurorii anticorupţie, un nebulos jurnal al politiciencei ar fi ajuns la Ion Cristoiu.

Imediat, acesta a început să „dezvăluie” fragmente din acest aşa-zis jurnal, despre care nu ştim sigur că există nici acum, nici exact când a fost scris, nici cum, nici de ce şi multe altele, precum dacă nu cumva mai este scris şi acum.

La fiecare dezvăluire „fantastică”, Ion Cristoiu interpreta cele ce ar fi fost relatate de Udrea introducând obsesiv paradigma „Binomului DNA-SRI”, care ar acţiona în România şi ar răpi ţării bruma de democraţie câştigată.

Crossover Cristoiu a început să fie invitat (surprinzător, nu?) să vorbească pe acest subiect nu numai la B1 TV, ci şi la RTV. În acest timp, cine începuse să completeze teoria binomului, evitând dibaci să îl numească? Traian Băsescu, protectorul Elenei Udrea!

Fără nici o explicaţie, cu naturaleţe, pe felurite tembelviziuni şi televiziuni au început discuţii pro şi contra existenţei Binomului DNA-SRI, până când s-a fixat în conştiinţa publică faptul că acesta, cumva, este o realitate.

Parafrazând antitetic din Nenea Iancu, „din această dilemă veţi ieşi!„.

10 comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu este publicata. Campurile necesare sunt marcate cu *

Anuleaza

10 Comments

 • Kallus Joiannis
  9 februarie 2016, 00:41

  Vorba lungă, sărăcia omului. Ar putea stimabilul autor să ne spună de ce a mai fost arestată Udrea, dacă apoi i-au dat drumul? Dacă era arestare "preventivă", ce a prevenit arestarea? Iar dacă era ceva de prevenit, de ce i-au mai dat drumul? Căci dacă i-au dat drumul, înseamnă că nu era nimic de prevenit, deci au arestat-o degeaba. Cât priveşte "binomul", nu a fost inventat de Cristoiu, ci de DNA, pe când se lăuda că rezultatele obţinute au fost graţie conlucrării dintre DNA şi SRI. Pe urmă, când au văzut că şi-au transformat singuri porecla în renume, au renunţat să mai împartă laurii victoriilor şi cu SRI, dar era prea târziu. Între timp se prinsese şi Cristoiu.

  REPLY
 • Herr Mutt@Kallus Joiannis
  9 februarie 2016, 00:49

  P.S. Ca să nu faci abuz în serviciu, trebuie să faci grevă de zel? Că tot nu e clar ce-i cu "abuzul" ăsta. Care e frontiera dintre uz şi abuz? Nu era mai simplu să-i zică "infracţiune", dacă există? "Dar dacă nu există, atunci cum să-i zicem"? au zis ei. Şi au răspuns tot ei: "Să-i zicem abuz" că noi ştim despre ce e vorba, iar ei nu; deci, 1-0 pentru noi.

  REPLY
 • louise
  9 februarie 2016, 08:22

  Minte de ingheata apele!!!
  In USA, de ex. Texas, abuzul in serviciu se numeste "abuse of office" si se pedepseste penal: http://www.statutes.legis.state.tx.us/Docs/PE/htm/PE.39.htm
  In Germania abuzul in serviciu se numeste "Amtsdelikt" si se pedepseste penal: https://de.wikipedia.org/wiki/Amtsdelikt

  REPLY
 • Florin Budescu@Kallus Joiannis
  9 februarie 2016, 16:40

  Kallus Joiannis, vă voi răspunde punct cu punct în propriul dv. text:

  Vorba lungă, sărăcia omului. Ar putea stimabilul autor să ne spună de ce a mai fost arestată Udrea, dacă apoi i-au dat drumul? Elena Udrea a fost reţinută, apoi arestată preventiv pentru motive pe care le găsiţi la dosar şi în motivarea instanţelor. Dacă era arestare „preventivă”, ce a prevenit arestarea? Iar dacă era ceva de prevenit, de ce i-au mai dat drumul? Căci dacă i-au dat drumul, înseamnă că nu era nimic de prevenit, deci au arestat-o degeaba. Simplă şi rudimentară gândire aveţi. Dacă ar fi după dv., ar trebui ca nici unul dintre reţinuţii sau arestaţii preventiv să nu fie reţinuţi sau arestaţi, pentru că tot li se dă drumul după aceea, până la sentinţa definitivă, dacă e de condamnare cu executare. Concret: Udrea a fost reţinută, apoi arestată, pentru că se presupunea că astfel se evită ca ea, de exemplu, să ia legătura cu alţi petenţi din proces, iar ulterior a fost eliberată sub control judiciar la domiciliu. Nu are voie să ia legătura, direct sau prin interpuşi, cu petenţii din proces, care sunt specificaţi în sentinţa instanţei.Cât priveşte „binomul”, nu a fost inventat de Cristoiu, ci de DNA, pe când se lăuda că rezultatele obţinute au fost graţie conlucrării dintre DNA şi SRI. Pe urmă, când au văzut că şi-au transformat singuri porecla în renume, au renunţat să mai împartă laurii victoriilor şi cu SRI, dar era prea târziu. Noţiunea „Binomul DNA-SRI” a fost scoasă pe piaţă de Ion Cristoiu. Anterior, DNA menţionase birocratic în mai multe comunicate ale sale că la anchetele anticorupţie a contribuit cu informaţii SRI. Lucrul acesta îi deranjează profund pe corupţi şi a fost strigat pe toate televiziunile din 2012 de vectorii Sistemului, pentru că uneori SRI a contribuit cu interceptarea de discuţii semnificative între făptuitori. Aceasta este realitatea. Nu avem probe că DNA şi SRI fac poliţie politică, ci numai afirmaţii fără acoperire ale celor deranjaţi de aceste anchete. Între timp se prinsese şi Cristoiu. Să fim serioşi, Cristoiu e mult prea deştept ca să se prindă între timp şi se mai şi informează în timp real. L-oi fi criticat eu, dar e un mare jurnalist, nu-l subestimaţi.

  REPLY
 • Florin Budescu@Herr Mutt
  9 februarie 2016, 16:48

  Herr Mutt: Vă rog să aveţi amabilitatea să urmaţi acest link, pentru a cunoaşte definiţia legală a abuzului în serviciu:

  http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-297
  „Codul Penal
  CAPITOLUL II
  Infracţiuni de serviciu
  Art. 297
  Abuzul în serviciu
  (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
  (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.”

  REPLY

Economie

Politică

Puciștii

PSD, Partida Rusă

Regele Mihai