home EVENIMENT Atac aerian american iminent asupra Siriei, alertă globală

Atac aerian american iminent asupra Siriei, alertă globală

Share

Este iminent un atac aerian al Statelor Unite. Surse conexe de presă afirmă că acesta ar putea porni din sudul Italiei, de la bazele americane de aici. Există destule semne că SUA pregătesc cel mai devreme joi acest atac. Alte surse spuneau acum circa o oră că atacul ar putea să înceapă în circa patru ore.

Distrugerea forţei aeriene a Siriei este una dintre opţiunile Statelor Unite, comentează The Guardian. În urmă cu mai multe ore, Trump şi-a anulat vizita în mai multe state din America Latină, observă BBC.

National Public Radio (SUA) informa acum o oră că Rusia a dat veto unei rezoluţii a Naţiunilor Unite privind Siria, propusă de SUA.

Atac aerian asupra Siriei. Sunt vizate şi Rusia, şi Itanul

Președintele Trump a declarat luni că ar putea încerca să acționeze nu numai asupra Siriei, ci și asupra patronilor săi din Rusia și Iran, pentru atacul cu arme chimice ce a avut loc recent, conform News York Times.

Trump este investigat de procurorul special Robert Mueller

În acest atac, au murit zeci de oameni, în afara Damascului, în timpul acestui weekend. Mişcarea lui Trump ar putea lărgi un conflict geopolitic care deja se ascute în Orientul Mijlociu . Trump s-a întâlnit cu înalţi responsabili militari şi de intelligence americani luni seară.

Se aşteaptă un ordin de atac aerian

Aceştia par a fi determinaţi să fie de acord cu un ordin de atac aerian asupra Siriei. El ar putea să se desfăşoare cel mai devreme joi. Mai puţin clar este cum intenţionează SUA să îi facă pe aliţaii Damascului să plătească preţul masacrului recent cu arme chimice, din Douma.

Aceasta însă fără a risca un periculos ciclu de escaladare a conflictului.

Dacă este vorba despre Rusia, dacă este vorba despre Siria, dacă este Iran, dacă este vorba de toate, ne vom da seama și vom ști răspunsurile destul de curând.

, a declarat Trump reporterilor la deschiderea unei ședințe a cabinetului, citat de New York Times. “Deci, ne uităm la asta foarte decişi și foarte serioşi”, a adăugat el.

De la prietenie la confruntare

Trump a încercat să-și creeze o relaţie de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin. Dar acesta a sugerat că liderul Kremlinului, care are trupe în Siria ce susțin guvernul președintelui Bashar al-Assad, poartă și el responsabilitatea. “El poate, și dacă o va face, va fi foarte dur, foarte dur”, a spus domnul Trump. Toți vor plăti un preț. Dacă el o va face, toată lumea va plăti preţul”.

Președintele se confruntă acum cu o provocare în crearea unui răspuns la atacul chimic. Acesta trebuie să fie mai eficient decât lovitura cu rachete pe care a ordonat-o anul trecut. Lovitura a avut loc după un atac similar asupra civililor, pe care l-a atribuit Guvernului Assad.

Cu numai câteva zile în urmă, Donald Trump a spus că dorește să scoată trupele americane din Siria și să se ocupe de cei ce se află în spatele evenimentelor din Orientul Apropiat. Aceasta ar însemna în mod real ţintirea Rusiei și Iranului, comentariile sale luni sugerând că este pregătit să o facă.

Comentariu Starea Presei

Politica lui Trump nu are absolut nici o legătură cu doctrina descurajării, tipică NATO şi SUA în ultimii 60 de ani. Donald Trump inflamează inutil lucrurile, dând posibilitatea celor pe care ar trebui să-i descurajeze să reacţioneze. Dacă el va reacţiona acum, în Siria, dur, el va da astfel prilejul aliaţilor lui Assad să replice la fel de dur.

Efectul ar putea fi devastator şi ar putea genera reacţii în lanţ, care ar combina criza nord-coreeană cu evoluţii imprevizibile în relaţia Teheranului cu lumea de tip occidental şi evoluţii negative în spaţiul Mării Negre, spre Ucraina, R. Moldova şi România.

Astfel, Donald Trump acţionează mai curând ca un incendiator, ce are misiunea să pună foc în lumea occidentală şi să creeze disensiuni majore. Pentru ca apoi Rusia şi China să reacţioneze, la rândul lor, câştigând atuuri majore pe plan global.

Nimic bun la orizont.

Citeşte şi
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA, salută decizia CEDO în cazul Kovesi

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, a anunţat că salută decizia CEDO privind-o pe Read more

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA: Iohannis şi Orban, doi lideri vizionari

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a afirmat, la fabrica Ford din Craiova, că România Read more

SUA au numit un reprezentant special pe România şi Bulgaria pentru combaterea corupţiei

SUA au desemnat pentru România și Bulgaria un reprezentant special care va acorda asistență în Read more

Adrian Severin: Afacerea Soleimani este opera statului subteran american

S-a umflat ovăzul în fostul ministru de Externe Adrian Severin şi s-a dus la creier, Read more

Adrian Severin dă lecţii Statelor Unite ale Americii despre Iran

Adrian Severin, fost ministru de Externe, susţine că i-a avertizat în trecut pe liderii americani Read more

Adrian Zuckerman: „Regulile statului de drept trebuie să fie aplicate!”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a declarat ca vede ca pe Read more

Muta la America. Viorica Dăncilă, noi clipuri silenţioase din SUA VIDEO

Întâlnirile de lucru ale Viorică Dăncilă continuă să fie prezentate fără sonor. Poate ca să Read more

Tăriceanu o acuză pe Birchall că ar fi primit “to do list” din străinătate

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că declarațiile ministrului interimar al Justiției, Ana Birchall, conduc Read more

William Barr, procurorul general SUA, a stabilit cu Birchall o foaie de parcurs pentru România

Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat că procurorul general american, William Barr, a Read more

Fraudă. În SUA se votează cu 12 ore înaintea deschiderii urnelor

Adrian Moraru, expert în politici publice, atrage atenţia sâmbătă noapte că au început deja să Read more

Share