home POLITICA Aservirea ONG, următoarea ţintă PSD, by Şerban Nicolae, şi Pleşoianu

Aservirea ONG, următoarea ţintă PSD, by Şerban Nicolae, şi Pleşoianu

Share

O lege pentru aservirea ONG a trecut tacit astăzi prin Senat. Ea urmăreşte atacarea frontală a societţii civile din România. Modelul atacului este cel rusesc. Putin a procedat la fel. Asemenea şi Orban în Ungaria.

Soros, o sperietoare din propaganda Kremlinului

Scopul este controlul surselor de finanţare a organizaţiilor non-guvernamentale. Pe de o parte, iniţiatorii doresc stoparea finanţărilor pentru democraţie şi stat de drept. Pe de altă parte, în mod evident se doreşte lapidarea ONG în mediul public.

Modelul de gândire este simplu: “Cu cine ne-am confruntat în februarie? Cu societatea civilă. Cum e organizată aceasta? Prin ONG. Să le omorâm”.

Aservirea ONG, prin metoda adoptării tacite

Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PSD Liviu Plesoianu şi Şerban Nicolae introduce modificări dure pentru ONG. El a fost adoptat tacit de Senat. Fundaţiile şi asociaţiile ar fi obligate să publice la şase luni o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli.

În aceasta, ar trebui să fie menţionată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundaţii sau asociaţii şi valoarea venitului. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv îşi încetează “de îndată” activitatea. Guvernul a dat un aviz negativ pe proiect.

Proiectul este pe ordinea de zi a plenului Senatului. Însă senatorii nu au reuşit să ajungă cu dezbaterile până la acest proiect pe ordinea de zi. Astfel că proiectul, care avea termen de adoptare tacită 20 noiembrie, a fost adoptat în formă iniţială.

Aservirea ONG. Textul de lege

Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoană sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia.

Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată.

, se arată în proiect

Proiectul iniţial a fost modificat în cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise. Acesta însă nu mai este relevant, adoptându-se forma iniţială a proiectului, explică HotNews.

Citeşte şi
Este alertă roşie de OUG pe Justiţie.Nimeni nu ştie cu exactitate ce anume va conţine
Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă a senatorului
Senatorul PSD Şerban Nicolaea declarat că dispoziţiile Codului Civil, ce definesc căsătoria ca fiind încheiată
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a afirmat că declaraţiile prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans făcute luni în
Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, consideră că apelul ţărilor partenere transmis joi către
Şerban Nicolae vine cu mai multe propuneri legate de scrutinul prezidențial. Este un proiect destul
Senatorul PSD Şerban Nicolae, despre care s-a scris că este iniţiatorul legii privind dezvirginarea pădurilor
Liviu Dragnea ar putea să fie debarcat din fruntea PSD, dar nu este o veste
Am afirmat că, fiind alături de Klaus Iohannis, în demersurile sale de apărare a Justiţiei,
Restauraţia este în curs. Până în ultima zi a anului 2017, au continuat să apară
Share