Antena 3 nu gaseste intrebarea corecta la raspunsul pe care il da

Share

Antena 3 16 noiembrieDin ciclul “sa ne dam cu stangu-n dreptul”, ieri Antena 3 ne-a prezentat episodul “greseala complexa dezintelectualizata”.

Avem o burtiera rosie, in care suntem intrebati: “Cine a furat 4.000.000 de dolari?”. Dedesubt, in loc sa ni se raspunda la aceasta intrebare, ori sa fim incitati in continuare cumva, ni se raspunde aberant, in burtiera albastra, cu inca o intrebare: “Din cei 13.000.000 de dolari pentru rascumparare?”.

Acum, sa o luam invers si sa sucim putin, gandind dinspre raspuns spre intrebare. Putina logica ar fi putut sa-i mane pe cei de la Antena 3 sa puna intrebarea corespunzatoare raspunsului-intrebare. Astfel, corect ar fi trebuit sa fie: “De unde au fost furati 4.000.000 de dolari?”.

Greseala aceasta este determinata de obsesia continua a celor de la postul mogulului Dan Voiculescu de a il acuza invariabil pe Basescu de toate relele pamantului. Aceasta greseala a fost determinata de intentia  clara a jurnalistilor A3 de a intreba cine si a da in emisiune raspunsul ca Traian Basescu sau unul dintre oamenii pilotati de acesta, din servicii.

Trimitere clara catre Coldea, dar aceasta are mai putina importanta, in logica a ceea ce vrem aici sa comunicam. Orbiti de campania anti-Basescu, cei de la Antena 3 scapa haturile si se incurca in logica elementara.

A doua greseala, elementara si ea si impardonabila, este ca odata se scrie “4.000.000 de Antena 3 16 noiembrie pdolari”, iar a doua oara “13.000.000 dolari”. Cand e gresit? Cand se foloseste sau cand nu se foloseste prepozitia “de”? Raspunsul corect este: a doua oara.

La halul de agramati cum lucreaza azi in mas-media mogulilor, nici nu ma mai mir ca apar astfel de greseli elementare. Dar – voi fi intrebat – de ce e gresit si cum ar fi corect?

Intotdeauna se scrie fara “de” (nu voi intra in explicatii de ordin gramatical, ele nu isi au rostul aici) cand este vorba despre numere care se termina in 01 pana la 19. De exemplu, corect este “17 zile ale saptamanii”, “nu 17 de zile ale saptamanii”. La fel, corect este “2.132.513 colonisti”, nu “2.132.513 de colonisti”.

Intotdeauna se scrie cu “de” cand este vorba despre numere ce se sfarsesc in cel putin 20 si pana la 99. De exemplu, corect este “32 de cai frumosi” sau “5.620 de cai frumosi”, nu “32 cai frumosi” sau “5.620 cai frumosi”.

Cine nu ma crede, sa deschida Gramatica Academiei Romane si sa citeasca atent acolo cele necesare ale gurii, dar mai ales mintii, sufletului, iubirii si repectului pentru limba romana.

NOTA: Ce bine cand aceste critici sunt legate exact de fata digestiva a lui Mugur Ciuvica!

Share