Aidan White: Mass-media, amenintare la adresa securitatii nationale, inacceptabil

Share

“Este inacceptabil  faptul că CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) a identificat mass-media drept o ameninţare potenţială la adresa securităţii naţionale a României”, a declarat Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), Aidan White, la sfârşitul săptămânii trecute, la masa rotundă “Mass-media din Romania – provocările şi oportunităţile anului 2011”, organizată la Bucureşti de Federaţia Română a Jurnalişilor MediaSind.

foto: AgerPres – Aidan White (dreapta), presedintele FIJ si Cristi Godinac, presedintele MediaSind, la Bucuresti, cu ocazia mesei rotunde

“Acest lucru este neconstituţional, împotriva drepturilor omului, încalcă libertatea de exprimare. E inacceptabil ca o politică naţională să identifice jurnalismul drept o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Ceea ce mă îngrijorează este că s-a întâmplat într-un mod firesc, ca şi cum aşa ar fi trebuit să stea lucrurile”, a spus White.

Reprezentanţii Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor s-au aflat în Romania într-o misiune de documentare, la invitaţia Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, membru afiliat al celor două organizaţii. Ei au discutat cu reprezentanţi ai autorităţilor statului roman, cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale, profesionale şi patronale din mass-media despre problemele presei, încercând să identifice soluţiile cele mai potrivite pentru Romania.

Raportul întocmit la finalul vizitei în România va fi prezentat de către FEJ, în calitatea sa de raportor oficial pe probleme de mass-media, organizaţiilor internaţionale, printre care Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, Parlamentul European şi Comisia Europeană.

White consideră regretabil refuzul Preşedinţiei şi Guvernului de a răspunde solicitărilor de a se întâlni cu reprezentanţii FEJ-FIJ. „Sigur, primul ministru are un program încărcat, înţelegem. Dar nu a fost posibil să avem întâlniri la nivelul Guvernului. Am întâlnit uşi închise, nu uşi deschise spre dialog”, a menţionat White. El a precizat însă că a avut discuţii cu reprezentanţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor.

„La discuţiile de la Senat, mi s-a spus că situaţia actuală a strategiei naţionale de apărare se va schimba. Totuşi, este vorba despre schimbarea mentalităţii care a permis să se ia o asemenea decizie la nivelul CSAT. Mi s-a spus că problemele din mass-media sunt minore comparativ cu alte probleme. Criza socială, cea din economie, criza tineretului, sănătăţii (…) sunt, în mod clar, de o importanţă fundamentală şi au prioritate (…). Însă noi suntem convinşi că mass-media trebuie să se afle mai sus pe scara priorităţilor. Dacă doriţi ca în Romania să se rezolve problemele sociale, dificultăţile cu şomajul, va fi nevoie de un efort imens, dar nu va fi realizat decât dacă oamenii sunt implicaţi. Singura cale este ca oamenii să fie informaţi şi să aibă acces la mass-media credibile. Rezolvarea marilor problemelor cere participarea cetăţenilor, cere ca aceştia să aibă informaţii corecte. Vrem sprijin pentru jurnalism şi independenţa lui pentru rezolvarea problemelor mai mari”, a mai spus Aidan White.

White a spus că “sprijinul financiar pentru serviciile publice de media este esenţial”. “Presa trebuie să servească interesul public. Trebuie să reconstruim respectul pentru mass-media. Jurnaliştii sunt profesionişti independenţi, nu funcţionari publici. Datoria lor este faţă de oamenii pe care îi slujesc, nu pentru angajator”, a subliniat White.

Mii de jurnalisti din Europa, concediati

El a mai declarat că mii de jurnalişti în toată Europa au fost concediaţi în ultima perioadă. “Nu este doar o problemă economică, ci şi de restructurare a industriei”, a spus Aidan White. “Este nevoie de multă prudenţă atunci când se vorbeşte de legiferare în domeniul presei, pentru că astfel de demersuri se pot dovedi o adevărată  Cutie a Pandorei. Ne trebuie politici, nu legi”, a spus el, enumerând printre “priorităţile absolute” în domeniul politicilor de media crearea unor condiţii mai bune pentru jurnalişti, mai multe investiţii în educaţie şi programe de educaţie media pentru publicul larg.

Europarlamentarul Renate Weber, prezentă la întâlnire, a precizat că în acest moment, Parlamentul European este pe cale să ia o decizie privind adoptarea unor standarde minimale la nivel european în materie de libertate a presei. Măsura este necesară dată fiind deteriorarea situaţiei libertăţii de exprimare în ţările membre UE. “Este nevoie de standarde europene. În cazul în care statele membre nu îndeplinesc standardele, nu vom mai putea vorbi de o presă liberă.”

Bostinaru: Petiţiile CSDR şi MediaSind, redeschise in PETI

Prezent la masa rotundă de vineri, eurodeputatul Victor Boştinaru a anunţat că petiţiile Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi FRJ MediaSind care reclamau introducerea presei în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) ca vulnerabilitate a statului român, au fost redeschise.

“Noi vom solicita de data aceasta un răspuns oficial din partea Comisiei Europene. Vom aştepta în egală măsură votul din Parlamentul naţional. Ar trebui ca acel articol referitor la media ca vulnerabilitate să fie eliminat, însă, dacă nu se va întâmpla aşa, petiţia din Romania se va discuta în siajul celor cinci petiţii din Ungaria”, a spus Boştinaru. El a mai precizat că pe 3 martie, la Bruxelles, va fi organizată o conferinţă despre libertatea presei.

Godinac: Proasta guvernare e vulnerabilitate

Preşedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac, a propus ca prevederea privind vulnerabilitatea presei din Strategia Naţională de Apărare să fie înlocuită cu „proasta guvernare” –  ca principală vulnerabilitate la adresa cetăţenilor.

De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că actualul guvern doreşte să desfiinţeze contractele colective de muncă, precum şi principalele drepturi ale salariaţilor. El a anunţat că FRJ MediaSind a reuşit, împreună cu Uniunea Naţională a Patronatul Român – UNPR şi cu Patronatul Presei din România – ROMEDIA, să semneze Actul Adiţional nr.4 al Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. Documentul, care are putere de lege, menţine pentru următorii doi ani drepturile câştigate de jurnalişti, cum ar fi clauza de conştiinţă şi nivelul de salarizare. El a mai anunţat că au fost încheiate cu succes Contracte Colective în Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi Trustul de Presă Realitatea Media.

În ceea ce priveşte subfinanţarea instituţiilor publice de media, preşedintele FRJ MediaSind a reiterat necesitatea modificării legislaţiei din domeniu, astfel încât să fie creat un mecanism eficient de finanţare a celor trei instituţii publice de media: Societatea Română de Radio, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă, Agerpres.

„Este anormal ca angajaţii din Agerpres să fie trataţi şi catalogaţi drept funcţionari publici. AGERPRES este singura instituţie de presă din ţară unde nu există posibilitatea acordării tuturor drepturilor din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. Această discriminare trebuie să înceteze urgent, prin modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei”

Directorul Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent şi moderatorul mesei rotunde, Ioana Avădani, a suspus dezbaterii problemele identificate de principalele organizaţii din mass-media, atât în domeniul profesionalizării jurnalismului, cât şi în cel economic şi al relaţiilor angajat-angajator în mass-media.

„Să  vorbeşti deschis despre problemele tale nu este un lucru de ruşine. Ca jurnalist, eu cred ca adevărul este mai important decât imaginea. Nu ne putem preface că totul este în regulă cu noi, nu putem ascunde la nesfârşit lucrurile neplăcute sub preş”, a declarat Ioana Avădani.

Aidan White, membru de onoare MediaSind

Pentru activitatea extraordinară în susţinerea şi apărarea drepturilor jurnaliştilor români, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind i-a acordat Secretarului General al FIJ, Aidan White, titlul de Membru de Onoare al Organizaţiei.

Evenimentul a fost organizat de FRJ MediaSind, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Patronatului Presei din România – ROMEDIA, Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă, AGERPRES.

Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, ai Ambasadelor Franţei, Germaniei, Olandei şi Ungariei, europarlamentarii Renate Weber şi Victor Boştinaru, preşedinţii-directori generali al SRR şi SRTV, Andras Istvan Demeter şi, respectiv, Alexandru Lăzescu, Directorul General-adjunct al ANP Agerpres, Argentina Traicu, reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, Directorul Departamentului Legislaţie din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Marilena Balabuţi, reprezentanţi ai principalelor organizaţii sindicale, profesionale şi patronale din România, precum şi jurnalişti din presa centrală şi locală.

Share