Agenda rusă în Occident este forţată de o reţea de agenţi operativi

Share

Ca reacţie la agenda rusă, în ultimele câteva luni, oficialii de informații și de securitate din guvernul SUA și sectorul privat american s-au mișcat cu precauție. Ei s-au adaptat la ritmul aparent lent al atacurilor cibernetice ruseşti și au influențat operaţiunile acestea, prin intermediul rețelelor sociale.

motto: Ca să înţelegi ce se petrece la tine, uită-te ce spun experţii că se întâmplă la ei.

Partida Rusă PSD, trădătorii de ţară şi românii de bună-credinţă

Agenda Rusă. În loc de boţi şi troli, oameni reali

Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2016, oficialii spun că, până în prezent, nu a existat nici o frenezie a hackerilor, atacurilor de tip phishing sau a utilizării anunțurilor și a știrilor false pentru a penetra sistemele de vot, a modifica voturile sau a influența alegătorii înainte de viitoarea alegeri intermediare.

Unii au sugerat că încetinirea este rezultatul unei pregătiri mai bune și al unor instrumente mai bune de cibernetică care au permis companiilor sociale să atenueze eforturile Rusiei. Dar, printre agenții de informații occidentale, există și îngrijorarea că Rusia nu se poate baza pe bots și trolls, deoarece au oameni reali care pot face munca în schimb.

Agenda Rusă. Agenţi de influenţă ruşi primesc sarcini

“Noi [agenţiile de informaţii estoniene] am detectat o rețea de politicieni, jurnaliști, diplomați, oameni de afaceri care sunt de fapt agenți de influență ruși și care fac ceea ce li se spune să facă”, a declarat Mikk Marran, directorul general al Serviciului de Informații Externe al Estoniei , vorbind despre eforturile Moscovei în Occident.

“Vedem clar că acești oameni promovează Agenda Rusă”, a declarat Marran într-o conferință la Aspen Security Forum din Aspen, Colorado.

Agenda Rusă. Săriturile cu trambulina în bazinul fără apă ale lui Trump

Comentariile lui Marran vin în cursul unei săptămâni în care președintele american Donald Trump a pus la îndoială evaluarea comunității de informații din SUA, conform căreia Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din anul 2016.

De când s-a întors din Europa, Trump a făcut o declarație inițială de retractare, citind o altă declarație, pregătită în timpul reuniunii cabinetului de marți, apoi o alta, într-un interviu, miercuri, la CBS News.

Totuși, înalți oficiali ai serviciilor americane de informații și de securitate rămân preocupați, afirmând public că Rusia s-a amestecat într-adevăr în alegerile din 2016.

Agenda Rusă. Paul Manaweak şi Michael Fry

Procurorul special american din Dosarul Rusia, Robert Mueller, numit pentru a investiga implicarea Rusiei în alegerile din 2016 și posibila nfiltrare a membrilor campaniei Trump, a acuzat, pe 13 iulie, 12 ofițeri de informații ruși pentru infiltrarea rețelei de calculatoare aparținând Partidului Democrat.

Mueller lansase anterior acuzații împotriva personalului campaniei lui Trump, inclusiv asupra președintelui campaniei, Paul Manafort, precum și fostului consilier pentru securitate națională, Michael Flynn.

Cu toate acestea, în ciuda publicității din ancheta americană și a unei mai mari conștientizări a operațiunilor de influență ale Rusiei asupra Occidentului, oficialii serviciilor de informații estoniene afirmă că Moscova nu a fost descurajată. În schimb, ei spun că Kremlinul și-a redus eforturile de a utiliza “agenți de influență”, mulți dintre ei fiind persoane pe care Moscova îi cultivă de ani de zile.

Agenda Rusă. Suport mediatic

“Politicienii care s-au aflat în politica locală cu câțiva ani în urmă sunt de fapt chiar acum în parlamentele naționale sau în guvernele naționale”, a spus Marran. “Au făcut niște investiții proaste, dar au făcut și investiții foarte bune”.

“Ceea ce aceștia [n.n.: ruși] le-au oferit acelor oameni este suportul mediatic, sprijinul politic. Ei au propus sau au oferit anumite oportunități de afaceri exclusive”, a adăugat el. “În unele ocazii, am văzut și că au oferit ajutor financiar”.

Agenda Rusă. Suspectaţi că ar fi în “buzunarul Moscovei”

Marran a refuzat să numească politicieni, diplomați sau jurnaliști suspectați de a fi în buzunarul Moscovei. Și, deși nu este prima dată când Estonia, un aliat al SUA și membru NATO, a avertizat asupra cultivării de către Rusia a “agenților de influență” din Europa de Vest, există preocupări crescânde că astfel de operațiuni au luat amploare în Statele Unite.

Fostul director al Defense Intelligence Agency, James Clapper, a sugerat joi că reţeaua Rusiei ar fi putut ajunge chiar și la Casa Albă.

“Am încercat tot posibilul să-i dau președintelui avantajul prezumţiei de nevinovăţie și am gândit întotdeauna potențiale teorii cu privire la motivul pentru care se comportă așa cum o face față de Rusia, în general, și cu Putin, în special”, a declarat Clapper CNN, atunci când a fost întrebat despre refuzul lui Trump de a susţine concluziile comunității de informații americane în timpul conferinței sale de presă comune cu Putin, luni, la Helsinki.

Agenda Rusă. Ruşii au ceva despre Trump cu care îl şantajează?

“Dar tot mai mult am ajuns la o astfel de concluzie după contrperformanța de la Helsinki și de atunci mă întreb dacă rușii au ceva despre el”, a spus Clapper.

Au existat de asemenea zvonuri persistente că unii membri ai Congresului ar putea opune Rusiei o atitudine consolidată. Joi, Bill Browder, directorul executiv al Hermitage Capital și o forță motrice din spatele Actului Magnitsky, a propus un act care să permită Washingtonului să respingă unele vize și să înghețe financiar averi ale oficialilor rusi considerați a fi corupți sau abuzați de încălcarea drepturilor omului.

“Există un membru al Congresului Statelor Unite care cred că se află pe salariul Rusiei – este un congresman republican din Orange County [California], numit Dana Rohrabacher, care se agită încercând să răstoarne Legea Magnitskyi”, a declarat Browder la Aspen Securit.

Share