home DIVERSE 80 de milioane de indieni vorbesc o romana arhaica

80 de milioane de indieni vorbesc o romana arhaica

Share

Protagonistul randurilor care urmeaza nu este primul care a lansat aceasta tentanta ipoteza. El vine cu alte argumente si contributia sa este laudabila. Inaintea sa, cam aceeasi teorie, numita insa “Conceptul Daksha”, a fost lansata de catre istoricul roman Gheorghe Musu.

Care de altfel, pentru ca a fluierat in biserica si a sustinut altceva decat versiunea oficiala a regimului, cu dacii si romanii, a avut parte de marginalizare, iar cartile sale au fost trecute la index.

Teoria lui Musu era ca un popor pre-indic din nord-vestul Indiei, exact unde este acum Punjab, ar fi emigrat efectiv peste noapte, pentru ca asa i-ar fi cerut zeii, stabilindu-se in cu totul alt loc din lume: la sud de Muntii Carpati si la nord de Balcani.

Musu descoperea foarte multe cuvinte asemanatoare in limbile daca si cea a neamului preindic daksha. Este bine sa ne aducem aminte astfel de lucruri, pentru ca altfel riscam ca intr-o zi sa redescoperim apa, focul, electricitatea sau poate, cine stie, roata.

Merita subliniata si greseala redactorului, care a pus in titlu ca in Asia 80 de milioane de oameni vorbesc romana, ceea ce, evident, este o exagerare de dragul senzationalului. Iar acum textul.

Lucian Cueşdean: “Limba punjabi, din India, are 2.000 de cuvinte curat româneşti, iar multe altele seamănă foarte mult cu ale noastre. Asta pentru că ei sunt urmaşii unui trib getic, ca şi noi, deşi distanţa dintre români şi punjabi este de 4.500 de kilometri”.

Noi am învăţat la şcoală că daco-geţii ar fi fost o ramură a neamului tracic, care trăia exclusiv în Dacia, pe actualul teritoriu al României şi care vorbea o limbă diferită de latină.

foto: Libertatea

fotoinfo: “Lucian Cueşdean are 70 de ani şi şi-a dat doctoratul în ştiinţe medicale. Înainte de 1989 a lucrat câţiva ani în Libia, fost teritoriu al Imperiului Roman. Acolo a început să caute explicaţii pentru faptul că dacii au renunţat la limba lor în favoarea latinei, iar libienii nu. În 1990, studiind toată istoriografia legată de geţi, a ajuns la datele despre masageţi, care l-au condus la urmaşii lor, populaţia punjabi”

Imperiul Roman a cucerit Dacia, iar daco-geţii ar fi renunţat parţial la limba lor pentru a învăţa vorbirea cuceritorilor. Din combinaţia acestora ar fi apărut, în timp, româna. După 20 de ani de studiu, dr. Lucian Cueşdean a ajuns la concluzia că această teorie este falsă.

citeste si: Simbolistica la pelasgii arieni (Dacia nemuritoare)

Cueşdean spune că triburile getice, sub diferite nume, ocupau o arie geografică vastă, din Europa Centrală până în Asia, aproape de China şi de India. Actuala populaţie punjabi, din nordul Indiei, de pildă, este urmaşa unui trib de geţi localizaţi în Asia Centrală cu peste 2.500 de ani în urmă.

Aceşti urmaşi ai geţilor vorbesc o limbă asemănătoare cu româna. Dar multe din cuvintele punjabi comune cu româna sunt comune şi cu latina. Problema este că acum 2.500 de ani nu exista Imperiul Roman… citeste tot aici

Citeşte şi
De la 1 ianuarie 2018, salariaţii români ar urma să depună anual declaraţii de avere.
Platforma Unionistă Acțiunea 2012 solicită Guvernului României să întreprindă o serie de măsuri urgente pentru
Nu voi da acum vreun verdict, dar ţin să menţionez că situaţia este şi cu
Ministerul Transporturilor, Ioan Rus, a jignit îngrozitor românii din diaspora, spunând că, de banii pe
~sechestru pe gunoiul Cosa Nostra~Steaua sub teroarea Becali~frauda, sport national in Grecia~personajele din sceneta franceza
Moscova a reuşit să-i convingă pe americani că nu armatele ruse la Nistru sunt problema
~alegeri in PDL~Eurovision. O poveste veche~Elena Turcu se intoarce in magistratura~romanii prigoniti in Banatul Sarbesc
Zilele trecute, o echipă de arheologi, condusă de d-na Daniela Marcu Istrate, a făcut o
Majoritatea romanilor nu sunt de acord cu interventia militara in Libia, conform unui sondaj de
64% dintre romani folosesc Internetul, iar dintre acestia peste 70% zilnic. Explozia Internetului in Romania
Share