Guvernul aprobă corvetele şi sistemele HIMARS pentru înzestrarea Armatei

Share

Armata va cumpăra patru corvete mutifunctionale şi va moderniza cele două fregate tip T22R din dotarea forţelor Navale, informează Guvernul. Acesta a adoptat HG ce stabileşte condiiţiile specifice ale procedurii de achiziţie. Valoarea totală a proiectului de investiţii este de circa 1,6 mld. Euro, inclusiv TVA.

Rachete Patriot pentru Armata Română. Noi ţinte de achiziţii pentru Executiv

Proiectul presupune construirea în şapte ani a celor patru corvete, într-un şantier naval din România, prima urmând a fi livrată după 3 ani.

Guvernul, notă de fundamentare: Avem patru corvete depăşite

În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO şi UE, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă.

, se arată în Nota de Fundamentare a hotărârii de Guvern.

Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung, mai precizează Guvernul.

Guvernul despre rolul corvetelor

Corvetele vor acţiona ca unitate multifuncţională de luptă într-o grupare de nave sau izolat, spune Guvernul. Corvetele şi cele două fregate T22 R vor constitui, prin rotaţie, un grup de nave care să fie pus la dispoziţia NATO şi UE. Aceasta în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România.

Pentru realizarea compatibilităţii echipamentelor de comunicaţii, senzori şi armament între corvetele multifuncţionale şi fregatele T22 R este necesar ca în cadrul operaţiunilor compensatorii să fie introdusă obligativitatea modernizării acestora din urmă.

, se arată în nota de fundamentare.

Guvernul, proiect de lege privind achiyi’ia sistemelor HIMARS

Al doilea act normativ adoptat, la care s-a referit Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-un briefing de presă, este un proiect de lege privind achiziţia sistemelor HIMARS:

Prin acest document, se prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat de tip scrisoare de ofertă şi acceptare. Prin acest document vorbim despre achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare.

Incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţie, elemente de comandă control, senzori. suport logistic, mentenanţă, echipamente criptografice şi cu regim special. precum şi a serviciului de instruire a personalului.

Înzestrarea cu aceste sisteme HIMARS reprezintă al doilea program major de tip acord <guvern la guvern> între România şi SUA, după demararea achiziţiei sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot în noiembrie 2017.

, a adăugat Nelu Barbu.

Share