2083 – Manifestul bolnav al unei ideologii psihopate

Share

~Laurentiu Diaconu-Colintineanu~

“2083 – O declaraţie europeană de independenţă”

se intitulează cartea publicată cu doar o oră şi jumătate înainte de a ucide cu sânge rece pe insula Utoya, la 30km de capitala norvegiană Oslo. Este o schiţă a unei lumi bolnave şi groteşti. Lumea lui Anders Breivik.

Romania libera

Documentul reprezintă o antiutopie care descrie viitorul până în anul 2083, anul în care, crede Breivik, naţionalismul va domina întreaga lume. 778,242 de cuvinte. 4,9 milioane de caractere adunate de pe o sumedenie de bloguri extremiste de dreapta şi dezvoltate în singurătatea a nouă ani de zile.

HotNews: Autoritatile puteau sa previna cea mai sangeroasa zi din istoria Norvegiei. Breivik era monitorizat din martie

Circa 10% din conţinutul “declaraţiei de independenţă” sunt remarci personale. Acest fapt ne arată că Breivik nu a acţionat din impuls precum autorul unui amoc. El vede crimele drept un mijloc de a-şi atinge scopul.

Reporter Virtual: Europa, sub teroare: 80 de extremişti, gata oricând să comită asasinate în masă!

Baia de sânge de pe insula Utoya a fost un eveniment mediatic prin care acesta dorea să îşi lanseze ideologia, să radicalizeze cât mai mulţi susţinători pasivi şi să motiveze cât mai mulţi extremişti să comită crime asemănătoare.

Anders Breivik nu este doar un criminal în serie. El vrea să fie şi un demagog prolific în mediul online. De mai multe ori face referire la importanţa răspândirii pamfletului său prin e-mail, reţele sociale, bloguri şi orice alte canale disponibile.

Cine are timp l-ar putea traduce chiar în alte limbi… tot pe Contributors

Share